Iadul se dezlănţuie în estul Ucrainei. A început „faza activă” a operaţiunii anti-teroriste

Separatiştii din Slaviansk.
Separatiştii din Slaviansk. (youtube.)

Estul Ucrainei este pentru a doua zi consecutiv scena unor lupte grele duse între armata ucraineană, angajată încă din luna aprilie într-o operaţiune antiteroristă, şi separatiştii pro-ruşi. Dacă luni luptele se duceau în Lugansk, ca urmare a unui asalt desfăşurat de separatişti împotriva unei unităţi de grăniceri, marţi a venit rândul celuilalt bastion al rebelilor, oraşul Slaviansk.

Potrivit Reuters, separatiştii din Slaviansk au declarat că au distrus un avion Su-25 de atac şi un elicopter, lucru negat însă de autorităţile ucrainene. Amintim că anterior paramilitarii afiliaţi Kremlinului, din apropierea oraşului, au reuşit să doboare un elicopter al armatei ucrainene, care transporta provizii în estul Ucrainei, ucigând 13 soldaţi şi un general.

Rapoarte privind noile lupte au coincis cu anunţul autorităţilor ucrainene potrivit căruia de la începutul ostilităţilor în estul ţării, 59 de militari au fost ucişi în luptele cu rebelii.

"În regiunile Doneţk şi Lugansk 181 de persoane au fost ucise şi 293 rănite de activităţi teroriste, inclusiv 59 de militari", a declarat procurorul general Oleg Magniţki într-o conferinţă de presă.

Regiunile vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei, de la graniţa cu Rusia, au fost devastase de revolte separatiste armate în ultimele două luni. După ce au proclamat suveranitatea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk în urma unor referendumuri considerate neconstituţionale, separatiştii proruşi din cele două regiuni anunţau, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina că cele două regiuni s-au unit şi au format un stat numit "Republica Novorossia".

Guvernul interimar de la Kiev, susţinut de occidentali, a refuzat să recunoască legitimitatea referendumurilor şi a continuat operaţiunile antiteroriste lansate la jumătatea lunii aprilie. Totodată, autorităţile ucrainene susţin că lupta este instigată de Rusia, care se opune politicii sale pro-occidentale şi a acuzat Rusia că le permite luptătorilor voluntari să treacă în Ucraina pentru a lupta de partea rebelilor.

De asemenea, secretarul de stat american John Kerry a anunţat joi că Rusia îşi retrage trupele de la frontiera estică cu Ucraina, însă a avertizat că o serie de luptători ceceni antrenaţi în Rusia au început să treacă graniţa ucraineană pentru a se alătura separatiştilor din estul fostei republici sovietice.

Faza activă a operaţiunii anti-teroriste

„Marţi dimineaţă, în jurul orei 05:00, trupele guvernamentale au lansat tiruri de artilerie împotriva Slavianskului, iar apoi au început lupte la mai multe puncte de control de la periferie”, au anunţat rebelii.

Presa rusă anunţa că armata ucraineană a început asediul asupra oraşului Slaviansk. Mai mult coloane de blindate au încercuit bastionul separatist şi încearcă să avanseze pentru a intra în oraş. Rebelii proruşi răspund cu tiruri de rachetă.

Agenţiile locale de presă au informat că trupele ucrainene au distrus mai multe baraje ale separatiştilor, în timp ce aceştia au ripostat cu lansatoare de rachete împotriva tancurilor ucrainene.

"La momentul de faţă lângă Slaviansk se desfăşoară faza activă a "operaţiunii anti-teroriste" . Luptătorii (separatişti) sunt blocaţi. Dacă refuză să se predea ei vor fi distruşi. Treaba noastră este de a aduce pacea în zonă şi vom face acest lucru", a declarat Selezniov Vladislav, un purtător de cuvânt pentru operaţiunea militară.

Acesta nu a putut confirma rapoartele privind răniţii din tabăra ucraineană, dar a precizat că există rapoarte preliminare privind morţi şi răniţi în rândurile luptătorilor separatişti.

"Informaţiile potrivit cărora avioane şi elicoptere ucrainene au fost doborâte nu sunt adevărate. Ieri, unul dintre elicoptere a fost găurit de arme de calibru mic", a explicat acesta.

Dmitro Timciuk, un analist din domeniul apărării citat de Reuters, despre care se spune că are surse militare de încredere, a informat că, din tabăra ucraineană, o persoană a fost ucisă şi alte 13 au fost rănite, când separatiştii au atacat o coloană militară care se deplasa de la baza din Izium spre Slaviansk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe