Avertisment privind o substanţă chimică injectată înainte de scanările RMN: Poate cauza o complicaţie potenţial mortală

(JENS SCHLUETER / AFP / Getty Images)
Redacţia
09.05.2025

Un nou studiu sugerează că o substanţă chimică injectată înainte de scanările RMN pentru a ajuta la crearea unor imagini mai clare ar putea cauza unor pacienţi o complicaţie potenţial mortală în cazuri rare, potrivit Independent.

Cercetătorii de la Universitatea din New Mexico au descoperit că gadoliniul - un metal toxic din pământuri rare utilizat în scanările RMN - se poate amesteca cu acidul oxalic prezent în multe alimente pentru a precipita nanoparticule mici de metal în ţesuturile umane.

Cercetarea, publicată în revista Magnetic Resonance Imaging, a evaluat formarea acestor nanoparticule asociate cu probleme de sănătate potenţial mortale în rinichi şi alte organe.

Oamenii de ştiinţă spun că agenţii de contrast pe baza de gadolinum pot provoca fibroză sistemică nefrogenică, o afecţiune rară care duce la îngroşarea şi întărirea pielii, a inimii şi a plămânilor, cu contractura dureroasă a articulaţiilor.

„Oamenii au sucombat după o singură doză”, a declarat Brent Wagner, un autor al studiului de la UNW.

Atunci când este injectat, gadolinul se leagă strâns de alte molecule şi este excretat din organism, iar majoritatea oamenilor nu prezintă efecte adverse, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, chiar şi în cazul persoanelor fără simptome, particulele metalice au fost găsite în ţesuturile renale şi cerebrale şi au fost detectate în sânge şi urină „la ani de zile după expunere”, spun oamenii de ştiinţă.

Cel mai recent studiu a analizat de ce unii oameni se îmbolnăvesc, în timp ce majoritatea nu şi cum se desprind particulele de gadoliniu de celelalte molecule din agentul de contrast.

„Această formare a nanoparticulelor ar putea explica câteva lucruri. Ar putea explica de ce există o asemenea amplificare a bolii”, a declarat Dr. Wagner.

„Atunci când o celulă încearcă să se descurce cu această nanoparticulă metalică străină din interiorul său, aceasta vă trimite semnale care îi vor spune organismului să reacţioneze la ea”, a spus el.

Oamenii de ştiinţă au analizat în special rolul acidului oxalic - prezent în multe alimente precum roşiile, spanacul, nucile şi fructele de pădure - deoarece molecula se leagă de ionii metalici şi este implicată în formarea pietrelor la rinichi.

Acidul oxalic se formează, de asemenea, în organism atunci când oamenii consumă alimente sau suplimente care conţin vitamina C, spun cercetătorii.

Aceştia au constatat că acidul oxalic a determinat precipitarea unor cantităţi mici de gadoliniu din agentul de contrast şi formarea de nanoparticule care s-au infiltrat în celulele diferitelor organe.

Americanii îşi pierd încrederea în sistemul medical pe fondul frustrărilor crescânde

Unii pacienţi pot fi mai sensibili la acest tip de precipitare a nanoparticulelor datorită metabolismului lor, spun cercetătorii.

„S-ar putea ca aceştia să se afle într-o stare oxalică ridicată său într-o stare în care moleculele sunt mai predispuse să se lege de gadoliniu, ducând la formarea nanoparticulelor”, a declarat Dr. Wagner.

„Acesta ar putea fi motivul pentru care unele persoane au simptome atât de îngrozitoare şi o reacţie puternică la boală, în timp ce alte persoane sunt bine”, a explicat el.

Cercetătorii sugerează câteva modalităţi de atenuare a riscurilor asociate cu scanările RMN.

„Nu aş lua vitamina C dacă ar trebui să fac un RMN cu substanţă de contrast din cauza reactivităţii metalului”, a declarat Dr. Wagner.

„Sper că ne apropiem de unele recomandări pentru a ajuta aceste persoane”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor