Averea primarului municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, pusă sub sechestru de DNA

Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.11.2014
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au instituit vineri sechestru asigurator pe averea primarului municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc.

Potrivit hotnews, sechestrul a fost dispus pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la peste 23 de milioane de lei, produs prin săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, într-un dosar vizând fapte de corupţie în acordarea unor contracte de achiziţii publice. DNA a instituit sechestru şi pe bunuri aparţinând celorlalţi inculpaţi în respectivul dosar.

Procurorii au apreciat că prejudiciul total produs prin infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată este de 23.013.099 de lei, din care 18.178.335 de lei reprezintă suma profiturilor obţinute de asocierea dintre firmele CNCD şi GIREXIM UNIVERSAL ca urmare a neaplicarii dispoziţiilor legale, iar 4.834.764 de lei reprezintă valorile decontate în cadrul contractului de comision/discount şi a contractului de service. De asemenea, ca urmare a infracţiunii de luare de mită ar fi fost "spălată" suma de 475.812 lei.

În cazul primarului PSD Tudor Pendiuc au fost puse sub sechestru toate bunurile mobile şi imobile aflate în posesia acestuia, până la acoperirea sumei de 23.488.911 lei. În cazul fiicei sale, Ema Pendiuc, sechestrul a fost instituit până la acoperirea sumei de 475.812 de lei.

Procurorii au mai dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, până la concurenţa sumei de 23.488.911 lei pe toate bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea oamenilor de afaceri Vişoiu Valentin şi Barbu Florin Şerban, inculpaţi şi ei în dosar. În cazul altor doi inculpaţi, oamenii de afaceri Constantin Scarlat şi Gheorghe Vasai, a fost pus sechestru pe acţiuni şi părţi sociale deţinute la mai multe firme, până la concurenţa sumei de 23.488.911 lei.

În acelaşi dosar a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului pe 40 de autobuze aflate în proprietatea firmei CNCD, custode al bunurilor fiind desemnată societatea Consiliului Local Piteşti, Publitrans 2000, care le va putea folosi în continuare pentru a asigura transportul public de persoane în municipiu.

Sechestrul a fost dispus pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care ar putea servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârşirea infracţiunilor cercetate în dosar, au informat procurorii.

Faptele

Folosindu-se de pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, Pendiuc a făcut demersuri în vederea încherii, executării şi prelungirii unui contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, în condiţiile în care cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziţionat în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului, achitând ratele din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere.

În schimbul "serviciilor" sale, primarul Pendiuc ar fi primit de la Valentin Vişoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul Bucureşti - Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în suprafaţă de 117 mp, garaj de 23 mp şi un loc de parcare, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor