Averea corupţilor, în pericol. Legea privind confiscarea extinsă intră în linie dreaptă
alte articole
Guvernul Tudose a adoptat proiectul de lege care vizează transpunerea în legislaţia naţională a celebrei directive europene privind confiscarea extinsă. Uniunea Europeană a declanşat deja procedura de infrigement împotriva României pentru că a depăşit cu luni bune termenul limită de transpunere - octombrie 2016.
Acum că a primit undă verde de la Executiv, proiectul de lege - care modifică Legea privind organizarea judiciară, Legea privind executarea pedepselor şi Codurile penale - va trebui adoptat de Parlament.
Instanţele de judecată vor putea dispune şi confiscarea altor bunuri decât cele folosite pentru săvârşirea faptei sau cele dobândite în urma infracţiunii, despre care au convingerea că provin din activităţi infracţionale. Iar această convingere se poate baza inclusiv pe "disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei".
Măsura poate fi aplicată doar în cazul în care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare şi doar atunci când fapta la care a fost condamnată persoana este susceptibilă să îi procure un folos material.
"Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării", se arată în respectivul proiect de lege.
Responsabilă de confiscarea extinsă a bunurilor va fi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
"Se stabileşte responsabilitatea ANABI de a transmite judecătorului delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi competente cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă", a arătat Guvernul.