Maghiarii de la UDMR, nemulţumiţi de Grindeanu: A atacat Minority SafePack, deşi a dat asigurări că nu o va face

Fostul premier Sorin Grindeanu a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack, un demers ce lezează interesele a 50 de milioane de cetăţeni minoritari din Europa, inclusiv a comunităţii maghiare din România, a acuzat preşedintele executiv al UDMR.
Andrei Pricopie
18.08.2017

alte articole

Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
18.08.2017

Guvernul Grindeanu a solicitat Curţii Europene de Justiţie anularea deciziei Comisiei Europene privind iniţiativa cetăţenească Minority SafePack, un proiect politic al Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene ce conţine un parchet de măsuri în domeniul protecţiei minorităţilor, şi-a exprimat nemulţumirea, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele executiv al UDMR Porcsalmi Balint.

"Diplomaţia românească a început să lucreze. A apărut în Jurnalul Oficial al UE acţiunea introdusă în 28 iunie 2017 de către România împotriva Comisiei Europene prin care se solicită Curţii Europene de Justiţie anularea deciziei CE de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti Minority SafePack. Este un demers care lezează interesele a 50 de milioane de cetăţeni minoritari din Europa, inclusiv a comunităţii maghiare din România. Se pare că fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack, dar nu ştim dacă a fost introdus în şedinţa de guvern. Cerem explicaţii lui Grindeanu, să clarifice care au fost condiţiile legale prin care memorandumul a trecut prin Guvern", a declarat Porcsalmi Balint, citat de Agerpres.

Potrivit politicianului, UDMR a primit cu consternare demersul Guvernului, mai ales că, în discuţiile cu reprezentanţii Uniunii, Grindeanu ar fi dat asigurări că România nu va ataca iniţiativa respectivă.

"Vom avea întâlniri în perioada următoare cu partenerii politici, însă nu vom merge la Guvern cu mâna întinsă, cerând să-şi retragă iniţiativa. Vom avea discuţii politice cu coaliţia de guvernare PSD şi ALDE şi vrem să înţelegem cine a aprobat şi iniţiat memorandumul privind Minority SafePack", a precizat Porcsalmi.

La rândul său, preşedintele Uniunii Federative a Minorităţilor Europene (FUEN), Vincze Lorant, a atras atenţia că România este singura ţară care a atacat iniţiativa Minority SafePack.

"Mi se pare hilar că România porneşte un proces împotriva Comisiei Europene. Mesajul României a fost clar, de a bloca pin orice mijloace această iniţiativă cetăţenească privind minorităţile", a subliniat Vincze Lorant.

Iniţiativa cetăţenească Minority SafePack - înregistrată la Comisia Europeană în martie - urmăreşte să ridice nivelul de protecţie al minorităţilor naţionale din competenţa exclusivă a statelor membre la cel al Uniunii Europene. Pentru continuarea demersului legislativ, reprezentanţii minorităţilor naţionale trebuie să adune un milion de semnături din cel puţin şapte state membre ale UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor