Ciucu: Ponta minţea şi când respira. Dragnea minte şi când doarme. Dar Firea îi bate pe amândoi

Consilierul PNL Ciprian Ciucu a prezentat o nouă idee "a casei de producţie de ilegalităţi şi diversiuni aburinde" din partea "primarului entertainer" Gabriela Firea prin care aruncăm la coş câteva milioane de euro.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Epoch Times România)

Fostul premier Victor Ponta minţea şi când respira, se ştie, preşedintele PSD Liviu Dragnea minte şi când doarme, dar Gabriela Firea îi bate pe amândoi, a acuzat consilierul general PNL Ciprian Ciucu, într-o postare pe pagina sa de Facebook referitoare la cei 60 de km de piste de biciclete promise de primăriţa Capitalei.

"În data de 8 august, Primăria dădea un comunicat cum că va face 60 de KM (12 proiecte) de piste de biciclete în Bucureşti, cu banii europeni (POR 2014-2020). Prilej de bucurie prin comunităţile de biciclişti şi printre bucureşteni doar că e ceva ce nu se leagă. Pentru că e târziu iar eu pun prinsoare că nu le vor face din bani europeni! Pentru că e deja târziu, trebuia să se fi ocupat mai din timp. Probabil vor începe cu bani europeni dar se vor termina din banii noştri. Pentru că în loc să stea la primărie, a stat la TV", a declarat Ciprian Ciucu.

Ce trebuie să ştim

1. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Zona Centrală a fost elaborat începând cu 2010, în primă fază ca strategie pentru zona centrală a Capitalei. În 2012, prin HCGMB 103/2012, Planul este votat în Consiliul General şi aprobat. Astfel devine o viziune asumată care produce efecte din mai multe puncte de vedere: urbanistic, financiar, decizional, administrativ;

2. Scopul contractului de servicii MB nr. 444/31.12.2010 este "Realizarea planului integrat de dezvoltare Zona Centrală Bucureşti şi elaborarea documentaţiilor tehnico-economice prin care acesta va fi implementat", proiectele individuale având ca surse de finanţare POR, buget propriu, surse atrase sau concesiune de lucrări/parteneriat public-privat;

3. Începând cu 2012 sunt alocate anual bugete pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate şi a Planurilor Urbanistice Zonale. În 2015 sunt finalizate toate studiile de fezabilitate pentru proiectele individuale, intenţia fiind aceea de a maximiza absorbţia de fonduri UE în exerciţiul financiar 2014-2020;

4. În 2016, Gabriela Firea are ca temă de campanie implementarea PIDU. În luna septembrie aprobăm indicatorii tehnico-economici pentru toate proiectele individuale din PIDU în Consiliul General, Primăria emite nota de comandă pentru realizarea Proiectelor Tehnice;

Potrivit liberalului, anunţul făcut de primărie, ca de obicei, asumă ceva ce nu se va întâmpla, pentru că:

5. Cele 12 proiecte menţionate în ştire nu se regăsesc în PMUD, documentul menţionat făcând precizare în mod generic la 200 de km de piste pentru biciclete, deci nu există proiecte concrete.

6. În bugetul pe 2017 nu se regăsesc alocări pentru realizarea studiilor de fezabilitate anunţate de Gabriela Firea.

7. Rămâne valabilă doar varianta în care şi-a propus să realizeze proiectarea prin intermediul uneia dintre companiile pe care le înfiinţează. Dar mai e mult până departe cu operaţionalizarea acestor companii iar termenul limită de depunere este foarte scurt, respectiv 20 martie 2018. Indiferent dacă proiectarea va fi contractată de una dintre direcţiile PMB sau de o societate, Firea are obligaţia de a respecta legislaţia achiziţiilor publice. Cu alte cuvinte, este imposibil ca în perioada rămasă, până la 20 martie 2018, să atribuie contractele de proiectare şi să elaboreze studiile de fezabilitate, să obţină avizele dacă are în intenţie să facă ceva serios. Pentru o investiţie din fonduri UE, cu o abordare tehnică aşa cum se cere, 6 luni de zile ar dura doar obţinerea avizelor. Dacă se eludează legislaţia achiziţiilor publice pe una dintre companii, la contractarea proiectării, sumele cheltuite cu realizarea studiilor de fezabilitate ar deveni nedecontabile.

"Iată o nouă idee a casei de producţie de ilegalităţi şi diversiuni aburinde din partea primarului entertainer prin care aruncăm la coş câteva milioane de euro cheltuite cu PIDU că să venim cu dungi trasate din birou pe nişte trasee deloc la îndemâna oricui pentru a fi proiectate. Nedecontabile prin POR, reţineţi", a subliniat Ciprian Ciucu.

Întrebări pentru Firea

În acest context, consilierul PNL i-a cerut "victimei-primar Gabi", "cică nu e lăsată de opoziţie să performeze, nu de propria-i incompetenţă", să dea răspuns la următoarele întrebări:

1. La care dintre direcţiile PMB este prevăzută alocarea bugetară pentru aceste SF-uri?

2. Dacă nu, care dintre S.A. urile minune va avea ca sarcină elaborarea acestora?

3. Dacă se vor contracta servicii aferente elaborării acestor proiecte prin intermediul unui S.A., se va respecta legislaţia achiziţiilor publice?

4. Poate furniza un calendar de elaborare a acestor SF-uri până la data de 20 martie care să includă şi să detalieze toate etapele având în vedere că doar obţinerea avizelor ar dura 6 luni pentru intervenţii bine gândite la nivelul tramei stradale sau a trotuarelor?

5. Ne poate indica unde anume sunt menţionate proiectele amintite în PMUD?

6. Are studii de trafic şi teme de proiectare care să calibreze corect investiţiile propuse?

7. De ce a renunţat la pistele de biciclişti din PIDU în măsura în care proiectele sunt pregătite pentru finanţare prin POR, avizele sunt obţinute şi s-au cheltuit peste 4,5 milioane de euro?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne