Aventurile lui Tang Baiqiao cu spioni chinezi

În 2010, în Ajunul Crăciunului, domnul L l-a contactat pe Tang, spunându-i că se îndrepta spre New York pentru a discuta despre o colaborare cu o universitate de acolo, şi că, "apropos", ar dori să se întâlnească cu Tang.
Tang Baiqiao în toamna anului 2011. (Prin bunăvoinţa lui Tang Baiqiao)
Ariel Tian
30.05.2012

În 2010, în Ajunul Crăciunului, domnul L l-a contactat pe Tang, spunându-i că se îndrepta spre New York pentru a discuta despre o colaborare cu o universitate de acolo, şi că, "apropos", ar dori să se întâlnească cu Tang.

Dl.L era soţul uneia dintre colegele de facultate ale lui Tang. A lucrat la diverse birouri de afaceri externe, unele dintre ele aparţinând de universităţi. Toate aceste birouri sunt controlate de Ministerul Securităţii de Stat. Dl. L a emigrat ulterior în Canada. În 2010, el a fost invitat înapoi pentru a servi ca director al departamentului de Relaţii Internaţionale la o universitate din sudul Chinei. "Departamentul de Relaţii Internaţionale antrenează spioni şi diplomaţi", a spus Tang.

Pe 19 decembrie 2010, Tang a organizat o petrecere în casa lui, pentru a sărbători publicarea noii sale cărţi: "Cele două Chine ale mele". El l-a invitat pe domnul L la petrecere.

Tang l-a rugat pe domnul L să stea retras la petrecere şi să stea departe de informaţiile personale ale altor persoane. Dar domnul L a făcut exact contrariul: s-a amestecat cu oaspeţii şi le-a distribuit în mod deschis cărţile sale de vizită.

Printre oaspeţi se afla şi doamna Yi Rong, care provenea tot din provincia Hunan, ca şi domnul L. Ea a declarat pentru The Epoch Times că deşi "el era din China continentală, a vrut să facă fotografii cu noi, netemându-se ca ar putea deveni dificil pentru el să revină în China, după aceea. Am devenit suspicioasă.".

Tang a împărtăşit aceeaşi suspiciune şi a fost îngrijorat pentru oaspeţii care au interacţionat cu domnul L.

Planuri măreţe de a-şi "vizita rudele"

În timpul şederii sale la New York, domnul L a stat la Flushing Inn timp de trei zile. El a petrecut cea mai mare parte a timpului cu Tang.

Fiind un activist celebru, Tang nu se poate întoarce în China. Iar mama sa nu poate călători în SUA pentru a-l vizita, din cauza problemelor de sănătate.

Dl. L a spus că ar cunoaşte pe cineva sus-pus de la Beijing, care l-ar putea ajuta pe Tang să-şi viziteze mama, şi care poate garanta pentru siguranţa lui.

Tang a respins această ofertă. Atunci dl. L s-a oferit să organizeze o reuniune de familie în Tailanda, Tang "nefiind nevoit să îşi facă griji în privinţa costului", iar Tang a spus că se va mai gândi la ofertă.

După ce domnul L s-a întors în China, el şi soţia sa au vizitat-o pe mama lui Tang de Anul Nou Chinezesc. Familia Tang a rămas cu o impresie foarte bună despre aceştia.

Dl. L a început să planifice detaliile reuniunii din Tailanda cu Tang. Tang l-a întrebat dacă şi-ar putea lua soţia cu el. Dl. L i-a răspuns cu 3 luni mai târziu: 1. Nu îţi lua soţia; 2. Nu informa departamentele conexe din Statele Unite cu privire la călătoria ta. Tang a devenit suspicios şi a respins oferta lui L.

Dl. L a continuat să îi ofere lui Tang oportunităţi pentru reuniuni de familie şi în alte ţări asiatice. El chiar a zburat de mai multe ori în SUA, doar pentru a se întâlni cu Tang. Tang a respins toate ofertele.

În timpul celei de-a doua vizite în Statele Unite, domnul L i-a dezvăluit motivele reale din spatele reuniunilor de familie planificate. Partidul Comunist Chinez (PCC) a vrut să se întâlnească şi să intre în "legătură" cu Tang; de fapt ei au sperat să-l convingă să colaboreze cu ei.

Dl. L l-a implorat pe Tang: "Te rog, ajută-mă. Dacă acesta (reuniune) este încununată de succes, voi fi promovat mai multe poziţii". Dar Tang a răspuns: "Nu mă pot sacrifica doar de dragul de a te ajuta".

Dl. L i-a dezvăluit lui Tang: "Înainte de a veni în Statele Unite, şefii Ministerului Securităţii de Stat şi Ministerul Securităţii Publice din provincia Guangdong m-au chemat şi mi-au spus că nu doresc (ca Tang) să menţină contactul cu orice funcţionari din alte provincii, (şi să îţi amintesc că) Guangdong este cea mai bogată provincie din China ... ".

Un mesaj de la Zhou

La sfârşitul primăverii anului 2011, dl. L l-a sunat pe Tang prin intermediul Skype şi i-a spus că cineva de la nivelurile de top ale unui anumit departament "are un interes profund" faţă de Tang şi că au trimis oameni de la Beijing în Guangzhou, pentru a se întâlni cu domnul L de mai multe ori. Chiar şi oficialii de top din provincia Guangdong s-au întâlnit cu domnul L.

Dl. L l-a întrebat pe Tang: "Ştii cine este şeful Zhou?" Tang i-a răspuns prin tastarea numelui lui Zhou Yongkang. Dl. L a fost încântat şi i-a spus cu mândrie "da", înainte de a dezvălui faptul că el era persoana de rang înalt despre care au vorbit şi că s-a întâlnit personal cu domnul L.

În acel moment, Zhou Yongkang i-a ordonat domnului L să noteze în palmă cinci puncte importante pe care ar dori să i le comunice lui Tang. Dlui L i s-a spus să le şteargă de pe palmă, imediat ce a părăsit şedinţa.

"Şeful Zhou" i-a ordonat domnului L să-i spună lui Tang că "putem elimina orice persoană din această lume, dacă dorim. Este la fel de uşor ca o rotire de mână". Tang l-a întrebat pe domnul L: "Ei bine, îl poate el elimina pe Obama?" Dl. L a rămas fara cuvinte.

Tang a spus: "Chiar dacă mi-ar da poziţia deţinută acum de Hu, nu sunt interesat! Pentru că acest partid de la guvernare se va dezintegra în curând. Este ca şi cum nimeni nu vrea să fie în poziţia lui Gaddafi".

Pe 6 august 2011, dl. L a purtat o altă discuţie pe Skype cu Tang şi i-a spus că doi oficiali de rang înalt ai PCC ar dori să-l întâlnească în Canada. Tang a insistat ca reuniunea să aibă loc în SUA, dar i s-a spus că era "imposibil".

În februarie 2012, după incidentul cu Wang Lijun, dl. L a dorit să se întâlnească din nou cu Tang. "Şefului Zhou îi pasă foarte mult de tine". Tang i-a cerut domnului L să îi spună lui Zhou "să termine cu joaca". Ei au rupt orice contact după aceea.

Conform informaţiilor oferite de Tang, The Epoch Times a găsit o fotografie cu dl. L şi rapoarte în legătură cu participarea lui la anumite evenimente, pe site-ul şcolii din sudul Chinei unde este angajat.

Hărţuiri şi ameninţări

Din 1996, PCC a încercat să-l convingă pe Tang să colaboreze cu ei, iar ameninţările la adresa familiei sale nu au încetat. FBI-ul are toate aceste detalii la dosar şi acordă o atenţie deosebită siguranţei lui.

PCC chiar i-a convins pe prietenii apropiaţi ai lui Tang să-l spioneze. Ei raportează PCC despre ideile, activităţile şi conflictele sale cu alte persoane. Dar o parte dintre ei i-au dezvăluit lui Tang, în cele din urmă, identitatea lor reală şi chiar i-au devenit loiali.

Tang Baiqiao crede că PCC are o strategie specială împotriva dizidenţilor. El a spus că această metodă a funcţionat deosebit de bine asupra unora dintre ei. De exemplu, Peng Ming, un dizident celebru, Wang Bingzhang, un organizator din străinătate al mişcărilor democratice din China, şi Zhang Hongbao, fondatorul practicii qigong Zhonggong - toţi au murit în circumstanţe suspecte în afara Chinei.

Prin convorbirile sale cu aceşti mesageri ai PCC, Tang Baiqiao a descoperit că există în prezent două facţiuni în cadrul partidului. Cei loiali lui Zhou nu îl ascultă pe Hu şi îl numesc pe Wen Jiabao doar un "comisionar" pentru Hu.

Cât îi priveşte pe mesagerii PCC, Tang a afirmat că "este predestinat să ne întâlnim. Sper ca după ce vor citi acest articol, ei se vor putea salva înainte să îi lovească pericolul. Pentru a-i salva de la înnecul alături de PCC, cred că am făcut tot ce am putut pentru prietenia noastră".

Tang Baiqiao, lider al mişcării studenţeşti din 1989, a fost închis după 4 iunie. În 1992 el a plecat în SUA şi a servit drept persoană de contact din prima generaţie pentru dizidenţii din 1989, secretar general al Comitetului Glad pentru 4 iunie, preşedinte al Federaţiei pentru Pace şi Democraţie în China, comentator special pentru Radio Free Asia, comentator special pentru New Tang Dynasty Televizor. Acum locuieşte în New York, fiind directorul Universităţii Democraţiei. El a scris două cărţi, "Cele două Chine ale mele" şi "Imnuri de înfrângere", şi a publicat sute de comentarii pe teme politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor