Australia afirmă că tarifele SUA „nu sunt un gest prietenesc”, dar exclude o măsură reciprocă

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a declarat joi că decizia preşedintelui american Donald Trump de a impune un tarif de 10% aliatului său „nu este un gest prietenesc”, dar a exclus impunerea unor tarife reciproce împotriva Statelor Unite, relatează Reuters.
În comentariile din afara Casei Albe, Trump a scos în evidenţă carnea de vită australiană, care a înregistrat o creştere a exporturilor către Statele Unite anul trecut, ajungând la 4 miliarde de dolari australieni, pe fondul scăderii producţiei americane de carne de vită.
„Ei nu vor să ia carnea noastră de vită. Nu o vor pentru că nu vor să le afecteze fermierii şi, ştiţi, nu îi condamn, dar şi noi facem acelaşi lucru chiar acum”, a declarat Trump în cadrul unui eveniment la Casa Albă, anunţând tarife vamale pentru o gamă largă de parteneri comerciali ai Statelor Unite.
Australia a interzis produsele proaspete din carne de vită din SUA în 2003 din cauza detectării encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută şi sub numele de boala vacii nebune, la bovinele americane. ESB reprezintă un risc pentru sănătatea umană şi nu a fost niciodată detectată la bovine în Australia.
Albanese a declarat că Trump nu a interzis carnea de vită din Australia, dar a impus o taxă de 10% asupra tuturor produselor australiene care intră în Statele Unite, echivalentă cu tariful de bază al SUA pentru toate importurile, în ciuda faptului că produsele americane intră în Australia fără taxe vamale.
„Tarifele administraţiei (Trump) nu au nicio bază logică şi contravin bazei parteneriatului dintre cele două naţiuni ale noastre. Aceasta nu este acţiunea unui prieten”, a declarat Albanese reporterilor.
Australia nu va impune tarife reciproce, deoarece acest lucru ar creşte preţurile pentru gospodăriile australiene, a adăugat el.
„Nu ne vom alătura unei curse spre declin care duce la preţuri mai mari şi creştere economică mai lentă”, a declarat Albanese.
Acţiunile australiene au scăzut cu 0,9%, iar dolarul local, un indicator pentru sentimentul de risc global, a scăzut cu 0,5% la 0,6269 USD.
Oficialii australieni au declarat că ţările din regiunea Indo-Pacific au fost printre cele mai afectate de tarifele americane, Albanese sugerând că acest lucru ar putea avantaja China.
„Nu există nicio îndoială că răspunsul la o serie de probleme, fie că este vorba de acţiuni privind schimbările climatice, precum şi de probleme comerciale, va afecta concurenţa strategică din regiune”, a spus el.
Australia va încerca să negocieze cu SUA pentru a elimina tarifele fără a recurge la un mecanism de soluţionare a litigiilor din Acordul de liber schimb al celor două ţări, a spus el.
În plină campanie pentru alegerile parlamentare programate pentru 3 mai, liderul Partidului Liberal din opoziţie, Peter Dutton, l-a criticat pe Albanese pentru că nu a obţinut o scutire de taxe vamale şi a declarat că Australia ar trebui să profite de depozitele sale de minerale critice şi de alianţa de apărare pentru a ajunge rapid la o înţelegere cu Trump.
„Aceasta este o zi proastă pentru ţara noastră”, a spus Dutton.
Australia a folosit toate elementele diplomaţiei sale, a spus Albanese, inclusiv solicitarea de sfaturi aseară la cină de la vedeta sportivă Greg Norman, care joacă golf cu Trump.
Conflict legat de biosecuritate
Negocierile pentru evitarea unui tarif s-au blocat cu privire la carnea de vită, deoarece Australia a insistat ca importurile de carne din SUA să respecte standardele sale de biosecuritate, a declarat Albanese.
Biosecuritatea este unul dintre cele trei domenii, alături de produsele farmaceutice subvenţionate care reduc costurile de sănătate pentru australieni şi normele privind platformele de social media din SUA, ridicate de SUA ca bariere comerciale asupra cărora Australia nu va face compromisuri, a declarat el reporterilor.
Australia va oferi sprijin financiar exportatorilor afectaţi pentru a-i ajuta să găsească noi pieţe, cu un fond care oferă 1 miliard de dolari australieni (627 de milioane USD) sub formă de împrumuturi cu dobândă zero, şi va îndruma departamentele guvernamentale să „cumpere produs australian”.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, David Jochinke, a declarat că tarifele reprezintă un „pas înapoi dezamăgitor pentru naţiunile noastre şi pentru economia globală”, dar industria va învinge, deoarece fermierii săi sunt „printre cei mai puţin subvenţionaţi fermieri din lume”.
Exporturile către Statele Unite reprezintă mai puţin de 5% din totalul exporturilor de bunuri ale Australiei, în comparaţie cu unul din patru dolari de export proveniţi din comerţul cu China.
Exporturile australiene de oţel şi aluminiu sunt, de asemenea, supuse tarifelor americane pentru aceste metale, anunţate în martie, deşi livrările către SUA reprezintă o fracţiune din valoarea exporturilor anuale totale ale ţării. Mai puţin clar este impactul acestor taxe asupra sectorului minier din Australia, care furnizează o mare parte din minereul de fier şi alte materii prime pentru fabricarea metalelor la nivel mondial.
Ministrul comerţului, Don Farrell, a declarat că Australia a deschis noi pieţe de export în India şi Orientul Mijlociu şi că va încerca să relanseze negocierile de liber schimb cu Uniunea Europeană, care au stagnat anul trecut din cauza accesului la carnea de vită australiană.
„Lumea s-a schimbat”, a spus el.
Ministrul comerţului din Noua Zeelandă, Todd McClay, a declarat că un tarif de 10% pentru această ţară, un mare exportator de carne slabă de vită utilizată în hamburgerii americani, înseamnă că exporturile sale rămân competitive pe piaţa americană, în comparaţie cu ţările afectate de tarife mai mari.