Aţi ratat aurora boreală? Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca mai multe furtuni solare să producă altele

Auroră boreală (Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Meteorologii spaţiali au avertizat, marţi, să ne aşteptăm să vedem mai multe aurore boreale în locuri neobişnuite, deoarece soarele continuă să strălucească, informează AP News.

Furtunile solare puternice din acest an au declanşat aurore strălucitoare mult mai la sud decât de obicei, umplând cerul cu nuanţe de roz, violet, verde şi albastru.

Soarele se află în prezent în faza maximă a ciclului său de 11 ani, ceea ce face ca valurile solare şi aurorele boreale să fie mai frecvente. Conform NASA şi Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA, această perioadă activă ar trebui să dureze cel puţin încă un an, deşi momentul în care activitatea solară va atinge apogeul nu va fi cunoscut decât după câteva luni.

Acest ciclu solar a produs aurore mai colorate mai la sud şi foarte probabil că vor urma şi mai multe, a declarat Kelly Korreck de la NASA.

„Este posibil să avem parte de spectacole frumoase în următoarele câteva luni”, a spus ea.

Citiți și VIDEO. Spectacol pe cer vineri noapte Ce a cauzat fenomenul?

De asemenea, astfel de furtuni pot întrerupe temporar alimentarea cu energie electrică şi comunicaţiile. Înaintea unei explozii solare, NOAA ar alerta operatorii centralelor electrice şi ai navelor spaţiale de pe orbită.

În mai, NOAA a emis o alertă rară de furtună geomagnetică severă. Furtuna care a lovit Pământul a fost cea mai puternică din ultimele peste două decenii, producând spectacole de lumină în întreaga emisferă nordică. În aceeaşi lună, oamenii de ştiinţă au înregistrat cea mai mare erupţie solară, dar Pământul nu a fost în calea ei.

Ciclurile solare anterioare au produs furtuni mai intense decât cea din luna mai, astfel încât meteorologii spaţiali sunt cu ochii pe soare pentru a se pregăti pentru orice perturbări majore, a declarat Bill Murtagh de la NOAA.

Săptămâna trecută, o puternică furtună solară a uimit privitorii departe de Cercul Polar, când aurorele au apărut în locuri neaşteptate, inclusiv în România, Germania, Regatul Unit, New England şi New York City.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor