VIDEO. Spectacol pe cer vineri noapte Ce a cauzat fenomenul?

Aurora boreala a fost vizibila pe cerul Romaniei (Captura video Eduard Andrei Mociran)
Ana Ion
11.05.2024

O furtună geomagnetică severă, cea mai puternică din ultimii 18 ani, a făcut spectacol pe cer vineri noapte. O auroră boreală a fost vizibilă din emisfera nordică a planetei, inclusiv din zonele străine de acest fenomen, relatează Pro TV.

Cerul s-a colorat spectaculos şi în România iar reţelele sociale s-au umplut de fotografii şi filmuleţe cu spectacolul luminos de pe cer.

Partea mai puţin frumoasă este că furtuna solară ar putea perturba reţelele electrice şi sateliţii, avertizează experţii.

Primele culori stranii au putut fi observate în vestul ţării pe cer în jurul orei 22, însă apogeul a fost la două noaptea.

De altfel, fenomenul a fost vizibil din emisfera nordică a planetei. O alertă de furtună geomagnetică severă - de nivelul G4, adică al doilea cel mai înalt nivel - a fost emisă la nivel global. Ultima de acest fel a fost acum 18 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor