Aşteptând verdictul Curţii Supreme: Boris Johnson refuză să excludă o nouă suspendare a parlamentului
alte articole
Prim-ministrul Boris Johnson se află la New York la sesiunea Adunării Generale a ONU, unde se va întâlni cu lideri europeni, ca parte a efortului de a asigura un Brexit până la sfârşitul lunii octombrie.
Lupta pentru Brexit se desfăşoară acum la Curtea Supremă a Regatului Unit, care va publica astăzi o hotărâre cu privire la decizia lui Johnson de a suspenda parlamentul, care a fost ilegală.
Cu toate acestea premierul britanic Boris Johnson a refuzat să excludă din nou suspendarea parlamentului înainte de actualul termen limită pentru Brexit - 31 octombrie, dacă prima suspendare este anulată marţi de o hotărâre a instanţei supreme.
„Spun că parlamentul va avea timp să examineze acordul pe care sper că îl vom putea face”, a declarat Johnson, adăugând: „De fapt, când este vorba de controlul parlamentar, ce pierdem? Patru sau cinci zile de control parlamentar, când parlamentul a avut trei ani pentru a discuta problema şi va putea reveni şi vorbi despre Brexit după Consiliul European din 17 şi 18 octombrie."
În timpul zborului către New York, Boris Johnson a lăsat să se înţeleagă că nu se va simţi obligat să demisioneze dacă instanţa consideră că a indus-o în eroare pe Regină când i-a prezentat motivele de suspendare a parlamentului şi a respins ideea că verdictul negativ va declanşa eventual o demisie.
„Voi aştepta şi voi vedea ce decid judecătorii, dar aşa cum am mai spus, cred că motivele pentru care s-a dorit - pregătirea unui discurs pentru Regină - sunt foarte bune.”
Prim-ministrul a mai spus reporterilor că exclude categoric orice înţelegere cu Partidul Brexit al lui Nigel Farage, în eventualitatea unor alegeri anticipate, afirmând că Partidul Conservator se va bate pentru fiecare loc.
Boris Johnson, i-a trimis pe parlamentari într-o vacanţă de cinci săptămâni între 9 septembrie şi 14 octombrie, insistând că suspendarea este o măsură de rutină pentru pregătirea unei noi sesiuni a parlamentului.
Pentru a suspenda parlamentul, Johnson a trebuit să primească aprobarea Reginei.
Opozanţii susţin că ar fi putut să o inducă în eroare pe regină când a sfătuit-o în privinţa suspendării, deoarece a încercat să împiedice parlamentarii să intervină în planul său de a părăsi UE, cu sau fără un acord Brexit.
Johnson i-a spus monarhului britanic că suspendarea era necesară pentru a-i acorda timp să pregătească un discurs pentru Regină. Dezbaterea legală se concentrează acum asupra posibilităţii ca pretextul să fi fost fals.
De atunci, cei care se opun ieşirii fără acord au lansat acţiuni în justiţie împotriva lui Johnson în Anglia şi Scoţia, iar unsprezece judecători ai Curţii Supreme analizează în prezent dacă suspendarea parlamentului a fost legală.
Hotărârea instanţei supreme urmează să fie anunţată la 10.30 a.m., în urma audierii de săptămâna trecută.
La New York, Boris Johnson speră ca negocierile cu Merkel şi Macron să detalieze planurile sale de a înlocui backstopul irlandez şi să-i convingă că orice nou acord ar trebui să fie obţinut până la 31 octombrie.
Cu toate acestea, Johnson trebuie să convingă mai întâi liderii UE să facă compromisuri asupra problemei graniţei irlandeze.
Johnson a avertizat luni împotriva probabilităţii unei evoluţii surprinzătoare cu privire la Brexit în timpul discuţiilor din marja Adunării Generale a ONU de la New York.
„V-aş avertiza pe toţi să nu credeţi că acesta va fi momentul. Nu vreau să amplific excesiv convingerea că va exista o evoluţie la New York ”, a declarat acesta jurnaliştilor în avionul ce zbura spre New York.