UE avertizează că Marea Britanie se îndreaptă către un Brexit fără acord
alte articole
Uniunea Europeană a avertizat, miercuri, că Marea Britanie se îndreaptă spre un Brexit fără acord, dăunător, şi este improbabil ca ideile londoneze pentru soluţionarea problemei cauzate de frontiera irlandeză să deblocheze negocierile cu doar şase săptămâni înainte de expirarea termenului pentru Brexit.
Adresându-se parlamentarilor europeni la Strasbourg, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că premierul britanic Boris Johnson i-a spus luni că Londra încă îşi doreşte un acord, dar că va pleca cu sau fără acord, pe 31 octombrie.
„A mai rămas foarte puţin timp ... Riscul unui Brexit fără acord este foarte real", a afirmat Juncker.
Majoritatea parlamentarilor din UE au votat pentru prelungirea datei de plecare a Marii Britanii, într-o rezoluţie care nu are caracter obligatoriu, dar care are importanţă politică.
Liderii UE se vor întâlni în cadrul unui summit la Bruxelles în perioada 17-18 octombrie, cu doar o săptămână înainte ca Brexit-ul să se materializeze, la peste trei ani după ce britanicii au votat să plece.
Banca americană de investiţii JPMorgan a dat un scor negativ miercuri perspectivelor lui Johnson de a încheia un acord, după ce recentele runde de discuţii dintre cele două părţi au arătat că există încă probleme serioase.
Este probabil ca Marea Britanie să nu reuşească să prezinte un set complet de propuneri scrise detaliate despre modul în care ar dori ca textul acordului Brexit actual - respins de parlamentul britanic - să fie schimbat înainte de sfârşitul lunii, au declarat surse din Marea Britanie şi UE.
„Dacă acesta este cazul, summitul nu se va încheia fără un rezultat palpabil”, a declarat un diplomat al UE care se ocupă de Brexit la Bruxelles. „Dacă trebuie să existe un acord, aceasta trebuie să fie pregătit în mare măsură în avans. Este prea tehnic să lase liderii în ultima clipă".
În cel mai rău caz, un Brexit fără acord ar putea însemna o perturbare severă a comerţului, livrărilor de medicamente, alimente proaspete şi posibile tulburări publice, conform unor estimări ale guvernului britanic.
O astfel de ruptură puternică a legăturilor economice, care încheie patru decenii de aderare la UE, „ar putea fi alegerea Regatului Unit, dar niciodată alegerea UE”, a spus Juncker, subliniind că blocul doreşte să evite vina în cazul în care Marea Britanie se va prăbuşi.
Juncker a declarat că Londra trebuie să prezinte propuneri realiste pentru a înlocui acordul irlandez numit backstop - convenit cu fostul premier Theresa May, dar care a fost respins de parlamentul britanic.
"Nu sunt ataşat emoţional de backstop-ul irlandez", a declarat Juncker. "I-am cerut premierului să ofere, în scris, alternative", a spus el.
Backstop-ul solicită Marii Britanii să respecte anumite reguli ale UE, dacă nu va putea găsi nicio altă modalitate de a menţine graniţa terestră dintre Irlanda de Nord, guvernată de Marea Britanie şi Irlanda.
Tonul pesimist al lui Juncker a fost validat de ministrul finlandez pentru Afaceri Europene, Tytti Tuppurainen, care a spus parlamentului că un Brexit fără acord „este un rezultat destul de probabil”. Finlanda deţine preşedinţia rotativă a UE.
Parlamentul European a solicitat în mod oficial miercuri să i se acorde Marii Britanii o altă prelungire pentru a analiza şi accepta condiţiile de retragere. Rezoluţia a fost adoptată cu 544 voturi pentru, 126 împotrivă şi 38 abţineri.
Plecarea Marii Britanii a fost deja amânată de două ori, iar premierul britanic Boris Johnson a promis că nu va căuta să obţină un alt acord, ci va ieşi la data de 31 octombrie.