OCDE reduce prognoza de creştere, avertizează că Germania este deja în recesiune

Sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt am Main, Germania (Thomas Lohnes/Getty Images)
Andrei Popescu
20.09.2019

Într-una dintre cele mai neplăcute prognoze ale economiei globale din acest an, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu sediul la Paris, a avertizat că economia globală se îndreaptă către recesiune, iar guvernele nu fac suficient din punct de vedere al politicii fiscale pentru a stimula economia.

"Creşterea tensiunilor comerciale afectează tot mai mult încrederea şi investiţiile, adăugându-se la incertitudinea politicilor. Acest lucru începe să se resimtă în sentimentul de risc al pieţelor financiare şi pune în pericol perspectivele de creştere", a declarat OCDE.

Pledoaria pentru stimularea fiscală survine după unele rapoarte potrivit cărora Germania consideră un „buget din umbră” pentru a spori investiţiile publice pe măsură ce economia europeană alunecă.

„Teama noastră este că intrăm într-o eră în care creşterea este blocată la un nivel foarte scăzut", a spus Laurence Boone, economist şef la OCDE. "Guvernele ar trebui să profite de ratele mici pentru a investi în viitor, acum, astfel încât această creştere lentă să devină noul normal".

După reducerea tuturor prognozelor sale de acum patru luni, OCDE observă acum cum creşterea globală scade sub 3% până la 2,9%.

OCDE este ultima agenţie care a atras atenţia asupra economiei globale, după ce Fed, BCE şi PBOC au relaxat ratele de creditare pentru a încerca să consolideze creşterea în ultimele săptămâni.

Dar OCDE este convinsă că, fără stimularea guvernului, economia globală se îndreaptă spre încetinirea procesului.

Sectorul industrial este cel mai lovit de încetinirea economică, din cauza războiului comercial dintre SUA şi China, în timp ce sectorul serviciilor s-a dovedit până acum neobişnuit de rezistent.

Dar OCDE a avertizat că „slăbiciunea persistentă” din industrie va lovi, în cele din urmă, piaţa muncii, reducând veniturile gospodăriilor şi în consecinţă, consumul.

"Atitudinea lui Trump în ceea ce priveşte comerţul cu China a produs incertitudine pentru consumatori, întreprinderi şi pieţele financiare".

OCDE a menţionat că „efortul colectiv este urgent”, iar eficienţa politicii monetare ar putea fi sporită printr-un „sprijin mai puternic din punct de vedere fiscal şi structural”.

Potrivit CNBC, prognoza mai scăzută a OCDE pentru UE s-a datorat în mare măsură încetinirii celei mai mari economii din zona euro, Germania, care era deja beneficiara unei prognoze de recesiune tehnică.

Desigur, un raport despre creşterea globală nu ar fi complet fără o anomalie de Brexit, iar OCDE nu face excepţie. Dacă Marea Britanie va ieşi fără să încheie un acord, aşa cum se aşteaptă numeroşi analişti din Europa, economia sa se va contracta cu 2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor