Boris Johnson către parlamentul britanic: Îmi puteţi lega mâinile, nu voi amâna Brexitul!
alte articole
Prim-ministrul Boris Johnson a declarat, marţi, că nu va solicita o prelungire a termenului pentru Brexit, la câteva ore după intrarea în vigoare a unei legi care prevede amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până în 2020, dacă nu poate încheia un acord de separare.
Pentru a doua oară într-o săptămână, parlamentarii au respins cererea lui Johnson de a încerca să rupă impasul prin alegeri naţionale anticipate.
Având în vedere că viitorul Brexit-ului este incert, parlamentul a fost suspendat până la 14 octombrie, stârnind scene tensionate în Camera Comunelor, unde parlamentarii opoziţiei - în general anti-Brexit - ţineau pancarde care scria „tăcere” şi strigau „ruşine”.
Johnson pare să fi pierdut controlul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană odată cu aprobarea legii de către Regină, întrucât situaţia îl obligă să solicite o amânare, cu excepţia cazului în care poate încheia un nou acord la un summit al UE luna viitoare.
Dar liderii UE au declarat în repetate rânduri că nu au primit propuneri specifice pentru rezolvarea problemei graniţei irlandeze, înaintea summit-ului UE din 17 şi 18 octombrie.
Cu toate acestea, Johnson speră că poate asigura un acord. "Acest guvern va continua să negocieze un acord, în timp ce se va pregăti să plece fără acord", a declarat Johnson parlamentului după rezultatul votului la alegerile anticipate.
"Voi merge la acel summit crucial pe 17 octombrie şi, indiferent de câte lucruri va inventa acest parlament pentru a-mi lega mâinile, mă voi strădui să ajung la un acord în interesul naţional ... Acest guvern nu va întârzia Brexit-ul".
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, aflat în opoziţie, a declarat că partidul este dornic de alegeri anticipate, dar nu va sprijini demersul lui Johnson până când nu este sigur că amânarea Brexitului este certă.
Brexit, cea mai importantă mişcare geopolitică a Regatului Unit în ultimele zeci de ani, rămâne în discuţie după mai bine de trei ani de la referendumul din 2016.
Proiectul de lege care încearcă să blocheze o ieşire fără acord, adoptat luni, a primit acordul reginei Elisabeta şi îl va obliga Johnson să solicite o prelungire de trei luni al termenului limită de 31 octombrie, cu excepţia cazului în care Parlamentul va aproba un acord sau va consimţi până la 19 octombrie să iasă fără unul.
Răspunzând îngrijorărilor că guvernul ar putea ignora legea, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a spus parlamentului că guvernul va respecta statul de drept, dar a adăugat: „Uneori poate fi mai complex, deoarece există legi contradictorii sau sfaturi juridice divergente.”