Caz uluitor în India. Mort sau în meditaţie profundă? Instanţa indiană trebuie să decidă

Shri Ashutosh Maharaj
Shri Ashutosh Maharaj (Shammi Mehra/AFP/Getty Images)

Shri Ashutosh Maharaj, un lider spiritual indian, este într-o stare meditativă profundă, susţin adepţii săi religioşi. Soţia şi fiul său susţin că acesta este mort şi vor să-i incinereze trupul şi să deschidă moştenirea.

Corpul lui Maharaj, indiferent dacă este mort sau viu, este ţinut într-un frigider de către adepţii săi, care susţin că meditatorii se duc deseori în Himalaya pentru a intra în meditaţie profundă şi stau timp de ani de zile, în frig. Ei i-au plasat corpul în circumstanţe similare astfel că va fi menţinut în stare bună pentru momentul când se va trezi.

Site-ul grupului afirmă: "Sanctitatea Shri Ashutosh Maharaj Ji este în stare de meditaţie profundă (samadhi) din 29 ianuarie 2014". Poliţia din Punjab l-a declarat mort, dar şi-a retras declaraţia după ce o instanţă a decis ca este o chestiune spirituală. Soţia şi fiul lui Maharaj cer o investigaţie şi au depus o cerere la instanţă. Fiul său de vârstă mijlocie susţine că aderenţii săi doresc să menţină controlul asupra averii lui Maharaj, estimată la aproximativ 160 milioane dolari, potrivit The Telegraph.

Maharaj nu a avut o relaţie apropiată cu soţia şi fiul lui, susţine India Today. Guru-ul a plecat de acasă în 1970. Pe de altă parte, trei discipoli de-ai săi se luptă de asemenea pentru succesiune. Purtătorul de cuvânt al grupului a declarat pentru India Today:, "Numai Maharaj va anunţa succesorul, după ce va ieşi din samadhi".

Unul dintre ajutoarele lui Maharaj, care şi-a păstrat anonimatul, a declarat pentru The Telegraph: "Maharaj este în meditaţie profundă. El a petrecut mulţi ani meditând la temperaturi sub zero grade în Himalaya, nu este nimic neobişnuit în asta. El va reveni la viaţă şi ne vom asigura că până atunci vom păstra corpul său în condiţie bună".

În 2007, Discovery Channel a făcut un documentar despre un tânăr nepalez pe nume Ram Bahadur Bomjon care a stat în meditaţie fără alimente sau apă timp de mai multe luni. Unele învăţături afirmă că există oameni care au stat în meditaţie zeci de ani.