Roşia Montană crapă USL-ul. Antonescu contra Ponta

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Unda de şoc a protestelor contra proiectului Roşia Montană zguduie coaliţia PSD-PNL. În lupta pentru salvarea imaginii proprii, Crin Antonescu loveşte în marele său aliat, PSD.

Crin Antonescu a declarat, marţi, la Realitatea TV, că este evident că PSD susţine proiectul Roşia Montană. Spre deosebire de PNL.

"Mie mi-a devenit foarte clar care e poziţia PSD-ului. Este evident de susţinere a acestui proiect. Am înţeles-o într-un târziu şi indirect. Este treaba PSD-ului, nu e treaba mea, nu îmi permit eu să cer PSD-ului cum să facă aceste lucruri. Treaba mea însă e următoarea: Mari decizii politice nu se iau pe sub masă. A ieşit o majoritate în Parlament, 13 de colo, 7 de acolo, 5 de acolo. Cel puţin PNL asumă o poziţie, nu e nicio supărare că partenerii noştri au o alta, dar vrem ca lucrurile să fie cât se poate de clare", a declarat Antonescu.

Lupta pentru voturile de anul viitor

"Nu 10.000 sau 15.000 de oameni în stradă determină un vot" a declarat Crin Antonescu vorbind despre miile de manifestanţi ieşiţi în stradă pentru a cere aleşilor ţării să interzică proiectului Roşia Montană. Oamenii aceia însă sunt de luat în calcul. Este foarte clar că opinia publică în România este profund scindată în legătură cu acest proiect şi e scindată nu la maniera obişnuită. Există în plus şi o uriaşă cantitate de suspiciune că acest proiect, această afacere nu este profitabilă pentru România. În aceste condiţii de suspiciune, scindare, protest, am considerat că trebuie să votăm împotriva [proiectului Roşia Montană]", a mai spus Antonescu.

Deşi împreună cu PSD-ul, Crin a susţinut proiectul de când a fost în faşă până recent, când protestele populare contra exploatării aurului cu cianuri au atins o amploare fără precedent, Crin s-a dezis de tot ce a susţinut până nu demult. Inclusiv de partenerii săi. Liderul PNL a apărut luni pentru a declara public că respinge proiectul Roşia Montană deoarece acesta dezbină societatea, şi va vota pentru respingerea proiectului în Parlament.

A avut grijă să menţioneze că face declaraţiile în nume propriu, fără să se fi consultat cu Ponta în prealabil.

Miza prezidenţialelor de anul viitor e însă mare. Crin are încă iluzii şi nu vrea să piardă nici simpatia populară, dar nici sprijinul lui Ponta şi a PSD.

Aşa că marţi a revenit şi a declarat că nu a intenţionat să atace PSD prin declaraţiile sale despre Roşia Montană, ci doar a solicitat clarificări. Neuitând să inducă din nou, printre cuvinte un "Ponta este vinovat. Şi ipocrit":

"Am întrebat dacă PSD asumă o poziţie politică faţă de acest proiect. Ce atac e acesta? De această dată, decizia care s-a şi luat la nivelul USL este că vine proiectul în Parlament şi fiecare grup parlamentar sau fiecare parlamentar individual votează cum doreşte. Nu am avut o decizie politică pe USL. Guvernul nu a asumat o poziţie politică obişnuită pentru un proiect iniţiat de el, aşa cum se întâmplă în alte cazuri. Dovadă că însuşi premierul a spus acel lucru de neuitat, şi anume că a iniţiat proiectul, ca premier, dar că nu îl va vota sau va vota împotriva lui ca parlamentar. Nu am avut niciun angajament electoral, nu am avut niciun angajament cu USL. În aceste condiţii de deplină libertate, PNL a anunţat că votează împotriva proiectului din nişte motive pe care le-am prezentat".

Nu te supăra, frate!

Aşa cum Antonescu nu se supără pe PSD că ia deciziile politice "pe sub masă", nici Ponta nu e supărat pe Crin.

Luni, după dezicerea lui Antonescu de Roşia Montană (şi implicit de PSD), Ponta s-a prezentat la Parlament, declarând că "nu s-a supărat pe Crin" pentru declaraţiile pe care le-a făcut.

„Nu ne-am consultat [referitor la respingerea proiectului Roşia Montană]. Dar nu pot să spun că a făcut foarte rău. Nu mă pot supăra pe Crin Antonescu.”

Cât despre respingerea proiectului, premierul a părut resemnat: dacă liderii politici s-au declarat deja împotriva lui, se va supune voinţei partenerilor de coaliţie şi de guvernare: proiectul trebuie respins, dar nu oricum, ci prin vot în Parlament.

„Trebuie votat, în sensul de respins în Senat şi în Camera Deputaţilor. Acum poziţiile s-au spus, n-are rost să mai agităm apele.”

Lupta pentru voturi nu s-a terminat

Cine va vota respingerea proiectului, insinuează premierul, să îşi asume şi vina pentru despăgubirile pe care statul ar putea fi obligat să le plătească celor de la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru reziliere unilaterală de contract.

Banii (dacă se va ajunge la despăgubiri) îi va plăti statul (adică noi) de la buget. Însă pentru decizia ce duce la golirea visteriei ţării, cineva va plăti electoral. Cine? Probabil Crin şi PNL.

PSD joacă mai inteligent decât Crin

Dacă vom plăti despăgubiri sau nu, nu se ştie încă. Însă bau-bau-ul celor două miliarde de dolari pe care ni i-ar putea cere RMGC a fost deja dezlănţuit electoral de premier.

Luni, la scurtă vreme după climax-ul declaraţiilor politice contra Roşia Motană ale lui Crin, Victor Ponta a declarat public că, dacă proiectul exploatării miniere va fi respins de Parlament, acţionarii companiei RMGC "cu siguranţă vor cere despăgubiri". Despăgubiri pe care premierul le estima la 2 miliarde de dolari.

"Probabil că o să plătim toţi şi cred că e corect să spunem acest lucru. Banii publici sunt tot de la cetăţenii acestei ţări", a mai afirmat el, punând degetul pe I: Decizia Antonescu-PNL ne costă, dragi confraţi români, vreo două miliarde de dolari. Ia uitaţi-vă ce ne face Crin!

Antonescu se apără senin şi vine să declare marţi că el nu ştia nimic despre despăgubiri. Dând în Ponta, evident:

"Că despăgubiri îngrozitoare pândesc statul român: ar trebui să ştim cu toţii, opinia publică, despre ce despăgubiri este vorba. De unde decurg aceste despăgubiri? Că eu nu am habar. Mie niciodată premierul Ponta nu mi-a spus ce riscăm noi, ca despăgubiri, statul român, dacă nu executăm acest proiect. Păi, dacă sunt despăgubiri, atunci primul-ministru ar trebui să fie campionul acestui proiect, venind în Parlament, pledând pentru el şi explicând cât ne costă dacă nu-l facem şi cum am ajuns în situaţia asta", a declarat Antonescu.

"Eu nu prea înţeleg, de când până când statul român are obligaţii? Dacă statul român avea obligaţii, ce mai discutăm noi la Parlament? În orice caz, eu nu am angajat statul român în nişte obligaţii încât cineva să-mi povestească mie despre daune şi nu ştiu nimic de la premier", a mai afirmat liderul PNL, departajându-se astfel de deciziile politice ale premierului.

Trecând peste straniul întrebării lui Antonescu, care, teoretic, la răspunderea politică pe care o deţine, ar fi trebuit să ştie pe de rost şi virgulele din contract, nu numai clauzele de despăgubiri, Ponta punctează pentru PSD. De două ori la rând:

Premierul Victor Ponta a afirmat marţí, fără echivoc, că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, toate aspectele care ţin de acest subiect, precizând că respectă "decizia politică" a liberalilor.

În plus, vine să arate că PSD şi-a făcut treaba bine. Sigur, este foarte posibil ca RMCG să ne dea în judecată, crede Ponta care informează ca NU există însă o clauză de despăgubire în contractul între Guvern şi RMGC. Cele 2 miliarde de dolari sunt doar aşa, cu titlul informativ, reprezentând doar valoarea pierderilor estimate de RMCG în ipoteza unei rezilieri de contract.

Mai multe, ne va spune astăzi ministrul Dan Şova:

"S-au desfăşurat negocieri, discuţii, domnul Şova vă va pune mâine [miercuri] la dispoziţie toate documentele din toţi aceşti ani. Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român. Guvernul a considerat, pentru că de 14 ani nu s-a făcut nimic, eu am considerat că este un gest normal, de responsabilitate, să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului pentru un asemenea proiect. Acum lucrurile sunt clare, nu se va da un vot pentru. Evident că nu se pune problema să acceptăm o asemenea sumă, ei vor cere în instanţă şi noi ne vom apăra", a mai spus premierul.

Există sau nu există clauză de despăgubire, PSD vrea să iasă câştigător.

Printr-un comunicat de presă, PSD se declară responsabil şi dedicat interesului naţional. PSD a lucrat, vezi bine, în slujba naţiunii, nu haotic precum Crin şi PNL, care ne-ar fi putut cauza, dacă "nu era vigilent Ponta", pierderi de 2 miliarde de dolari.

"Noi, cei din Partidul Social Democrat, ne vom pronunţa oficial asupra proiectului de la Roşia Montană doar după dezbaterea serioasă şi ascultarea tuturor părţilor şi argumentelor. Este datoria oricărui politician responsabil să trateze serios dezbaterea, să asculte punctele de vedere ale ambelor tabere - şi a celor care vor locuri de muncă, şi a celor care pun accent pe protecţia mediului şi a resurselor. În caz contrar, am da dovadă de demagogie pe o chestiune de interes naţional. Să ne pronunţăm înainte ar fi un semn de superficialitate politică. Nu poţi pretinde o dezbatere corectă, deschisă şi transparentă, cu argumente pro şi contra unui proiect, dacă la finalul zilei deja ştii că, indiferent de argumentele expuse, respectivul proiect va fi respins. Acesta a fost şi mesajul preşedintelui PSD, de a nu da înainte de dezbatere indicaţii de vot. În orice caz, noi, cei din PSD, nu comentăm deciziile altor partide", a declarat marţi Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne