Modificarea legislaţiei migraţionale din Rusia îi va afecta pe moldoveni

(ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Getty Images)
Moldovenii vor avea la dispoziţie 30 de zile ca să-şi legalizeze situaţia pe perioada în care se află pe teritoriul Rusiei, respectiv să-şi susţină anumite examene şi să îşi perfecteze actele, transmite IPN.

Timp de şapte zile de la intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse, migranţii sunt obligaţi să se înregistreze. Întregul pachet de documente trebuie perfectat în cel mult 30 de zile calendaristice de la intrarea în Rusia. Pentru încălcarea acestui termen migranţii pot fi amendaţi cu 10-15 mii de ruble (de la 2.800 până la 4.200 de lei), scrie adevărul.md.

Începând cu 1 ianuarie 2015, migranţii care ajung în Rusia fără viză vor putea să se angajeze la persoane fizice şi juridice în baza patentei.

În context, preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti, Alexandr Kalinin susţine că „anterior, migranţii se confruntau cu probleme la angajare, în special, din cauza sistemului care prevedea o anumită cotă de muncitori străini. Introducerea patentelor ar fi trebuit să faciliteze procedura de legalizare, însă judecând după pachetul de acte necesare şi limitarea în timp pentru perfectare, migranţii ar putea să se confrunte cu probleme”.