Obama: Statele din Orient devastate de războaie civile trebuie să preia iniţiativa propriei reconstrucţii

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Allan Tannenbaum-Pool / Getty Images)

Iranul ar putea deveni o putere regională de succes dacă va accepta un acord pe termen lung prin care să se angajeze că va renunţa la programul nuclear, a apreciat preşedintele american Barack Obama într-un interviu ce va fi publicat săptămâna aceasta de postul NPR News, el atenţionând totodată că Statele Unite nu sunt dispuse să aloce fonduri prea mari pentru reconstrucţia unor ţări din Orient devastate de războaie civile şi nici pentru lupta împotriva jihadiştilor.

Iranul are acum şansa de a se reabilita în faţa lumii întregi şi ar trebui să profite de ocazie, a mai estimat liderul de la Casa Albă în interviul din care agenţia Reuters a publicat luni câteva extrase.

Guvernul de la Teheran a semnat anul trecut un acord provizoriu cu statele reunite în Grupul 5 1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) prin care s-a angajat să suspende activităţile de îmbogăţire a uraniului, în schimbul unei relaxări limitate a sancţiunilor internaţionale. De atunci negocierile au continuat, dar încă nu s-a reuşit încheierea unui acord definitiv, tratativele fiind prelungite până în luna iunie 2015.

Iranul susţine că acest program nuclear este pur civil, dar statele occidentale consideră că el are de fapt ca obiectiv dobândirea armei nucleare.

În interviul acordat postului NPR News, Obama a insistat că un acord în acest dosar este posibil, deşi vicepreşedintele Joe Biden a declarat la începutul lunii că şansele unei înţelegeri cu Iranul sunt reduse. Liderul de la Casa Albă a admis totodată că Iranul are 'preocupări legitime de securitate', mai ales după experienţa traumatizantă a războiului cu Irakul din anii '80, dar a criticat regimul de la Teheran pentru atitudinea sa 'aventuristă' şi pentru sprijinirea unor grupări precum Hezbollahul, 'care ameninţă direct Israelul'.

Pe de altă parte, întrebat dacă SUA se vor implica în reconstrucţia ţărilor din Orientul Mijlociu devastate de războaie civile, precum Irak, Libia şi Siria, Obama a răspuns că acestea trebuie să ia singure iniţiativa. 'Putem ajuta, dar nu putem să facem ceea ce trebuie să facă ei', a punctat liderul de la Casa Albă.

În ce priveşte posibilitatea ca Administraţia de la Washington să aloce fonduri considerabile pentru operaţiunile militare împotriva grupării Statului Islamic în Irak, Obama a subliniat că de aceste resurse financiare este nevoie pentru a 'reconstrui şcolile, şoselele şi pentru a finanţa activitatea de cercetare aici în Statele Unite'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe