Armata ucraineană încercuieşte forţele pro-Rusia din Doneţk şi cere predarea armelor
alte articole
Duminică, obuzele artileriei ucrainene au lovit suburbiile oraşului Doneţk, în timp ce armata trimisă de Kiev a strâns încercuirea forţelor pro-Rusia din oraş şi le-a cerut să se predea.
La est de oraş, armata ucraineană şi forţele paramilitare ruse s-au confruntat pentru controlul oraşului Krasni Luch, a unei şine de tren şi a unui drum folosit de Rusia pentru a furniza echipament militar paramilitarilor afiliaţi, potrivit Kievului.
Discuţiile despre un posibil armistiţiu, iniţiate sâmbătă de unul dintre liderii paramilitarilor, s-au evaporat în timp ce armata ucraineană continuă operaţiunea de eliberare a teritoriilor ocupate.
Nu va exista niciun armistiţiu în timp ce armata ucraineană continuă acţiunile militare punitive, potrivit forţelor pro-Rusia.
Comunicatul de pe pagina de Facebook a comandantului forţelor pro-Rusia, Igor Girkin, cunoscut şi sub numele de Strelkov, preciza: ”Au bombardat toată dimineaţa. Sunt explozii, unele apropiate, unele la depărtare. Există ştiri care curg tot timpul prin telefon. Până acum, am avut un foc lângă spitalul nr.18, o femeie a fost ucisă...”.
”Cât timp armata ucraineană continuă acţiunea militară acolo, nu poate exista un armistiţiu”, a avertizat Girkin.
Ucraina şi Occidentul acuză Rusia de orchestrarea invaziei forţelor pro-Rusia, care au erupt în aprilie, după anexarea militară a peninsulei Crimeea. Se consideră că Moscova furnizează tancuri, paramilitari, armament greu şi finanţe forţelor pro-Rusia, care au declarat două ”republici independente” în regiunile ocupate temporar. Moscova neagă implicarea.
Doneţk, pe vremuri o metropolă cu aproximativ 1 milion de persoane, se confruntă cu o lipsă de produse alimentare, apă şi electricitate. Pe străzile patrulate de forţele pro-Rusia se pot vedea puţin rezidenţi şi maşini. Majoritatea cetăţenilor stau în casă, sau au fugit din calea conflictului, către zonele rurale.
Majoritatea magazinelor sunt închise dar autorităţile municipale anunţă că brutăriile au continuat să producă pâine în ciuda lipsei de electricitate. Rezervele de combustibil sunt consumate iar câţiva farmacişti continuă să fie deschişi. Băncile sunt închise iar pensiile şi ajutoarele sociale nu au fost plătite de mai multe luni.
Chiar dacă toate taberele recunosc seriozitatea situaţiei umanitare din estul Ucrainei, Kievul şi Occidentul suspectează Rusia că încearcă să se folosească de situaţia de criză pentru a interveni militar pe scară largă în Ucraina.
Kievul a anunţat, sâmbătă, că a stopat, prin mijloace diplomatice, o încercare a Rusiei de a trimite un contingent militar în Ucraina sub acoperirea unui misiuni de păstrare a păcii care acompania convoiul umanitar al Crucii Roşii. Moscova a respins acuzaţiile, precizând că sunt un ”basm”.