Adevărul despre sancţiuni: Putin demarează un proiect comun între Rosneft şi ExxonMobil

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a lansat, sâmbătă, un proiect comun între ruşii de la Rosneft şi americanii de la ExxonMobil într-o ceremonie desfăşurată platforma Artic West Alpha
Compania petrolieră rusă Rosneft. (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)
P. P.
09.08.2014

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a lansat, sâmbătă, un proiect comun între ruşii de la Rosneft şi americanii de la ExxonMobil într-o ceremonie desfăşurată platforma Artic West Alpha, potrivit RIA Novosti.

Companiile vor fora cel mai nordic puţ, numit Universitatea-1, din Marea Kara.

Directorul Rosneft, Igor Sechin (unul dintre apropiaţii lui Putin), şi şeful ExxonMobil din Rusia, Glenn Waller, au participat la ceremonia de deschidere. Sechin susţine că Rosneft a îndeplinit sarcinile complexe ale forărilor de explorare pentru a asigura că rezervele de gaze din Vestul Siberiei pot fi extrase în continuare.

Sechin a precizat că Rosneft se pregătea pentru explorări programate în Marea Neagră, Marea Azov, Pechora şi Marea Barents.

Iar Putin susţine că proiectul va aduce beneficii economiei americane, cât şi pieţei globale de energie.

Proiectul s-a lansat cu mai puţin de două luni în urmă după ce gigantul petrolier al Rusiei, Rosneft şi corporaţia texană, ExxonMobil, au lansat platforma petrolieră şi gaziferă, Berkut, în Marea Okhotsk, la sfârşitul lunii iunie.

Proiectul care implică ExxonMobil şi explorarea în Arctica a fost periclitat după ce Statele Unite, împreună cu Uniunea Europeană şi alte câteva ţări, au impus sancţiuni asupra sectorului financiar, de energie şi apărare al Rusiei, săptămâna trecută, în urma implicării Rusiei în criza din Ucraina.

Uniunea Europeană a interzis producătorilor săi să exporte tehnologii ruse şi echipamente legate de apele subterane şi de procesul de producţie şi explorare a petrolului, cât şi a proiectelor de petrol extras din şist. SUA a introdus sancţiuni care interzic contractele viitoare pentru furnizarea către Rusia de tehnologii şi echipamente folosite pentru dezvoltarea hidrocarburilor.

Moscova susţine că Rusia nu s-a implicat niciodată în conflictul ucrainean şi a răspuns cu o gamă largă de interdicţii asupra importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeană, Statele Unite, Australia, Canada, şi Norvegia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor