Suedia se pregăteşte pentru un “război civil”. Premierul doreşte să trimită armata în zonele cu acces interzis

Soldaţi suedezi.
Soldaţi suedezi. (Getty Images)

Pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial, Suedia se pregăteşte să distribuie o broşură pentru apărare civilă unui număr de aproximativ 4,7 milioane de familii, avertizându-le în ceea ce priveşte izbucnirea unui război.

Broşura este un fel de manual pentru “apărare totală” în cazul unui război şi furnizează detalii legate de asigurarea produselor de bază cum ar fi apa şi alimentele, potrivit Financial Times. În acelaşi timp, manualul discută şi despre alte ameninţări precum atacuri cibernetice, terorism şi schimbarea climatului.

“Întreaga societate trebuie să fie pregătită pentru conflict, şi nu doar armata. Nu am folosit cuvinte ca apărare totală sau alertă ridicată de 25-30 de ani sau mai mult. Aşadar, cunoştinţele în rândul cetăţenilor sunt foarte reduse”, a afirmat Christina Andersson, şefa proiectului Agenţiei suedeze pentru Situaţii Civile Neprevăzute.

Manualul de supravieţuire, sau mai cunoscut de unii ca un ghid pregătitor, se numeşte “În cazul izbucnirii unei crize sau a unui război” şi va fi publicat de guvern la sfârşitul acestei primăveri. Publicarea are loc într-un moment în care mulţi cred că ameninţarea războiului venită dinspre Rusia este intensă sau, cel puţin, aşa i-a determinat mass media mainstream să creadă .

Dar, dacă ameninţarea nu este dinspre Rusia ci este o ameninţare internă?

Premierul suedez Stefan Lofven a afirmat miercuri că Suedia va face tot ce trebuie, inclusiv trimiterea armatei, pentru a pune capăt unui val de violenţe comise de grupuri infracţionale în aşa-zisele zone no-go (cu acces interzis) de pe cuprinsul ţării. Rata criminalităţii în Suedia a fost relativ redusă de-a lungul anilor, dar din cauza crizei imigranţilor, poliţia nu mai are nicio putere în multe zone din ţară.

“Implicarea armatei nu este prima mea acţiune, dar sunt pregătit să fac ceea ce trebuie pentru a mă asigura că va dispărea crima organizată”, a afirmat Lofven.

“Dar este de asemenea evident că există probleme sociale. Anul trecut au avut loc 300 de incident armate şi 40 de persoane au fost ucise. Anul Nou a început cu noi mişcări. Vedem cum criminalii nu respectă deloc viaţa umană şi este o situaţie teribilă pe care sunt determinat să o schimb”, a adăugat acesta.

Chiar şi liderul democraţilor suedezi, Jimmie Akesson, “a declarat război” împotriva crimei organizate şi a sugerat că ţara ar trebui să trimită armata în zonele no-go pentru a combate violenţa ieşită de sub control.

“Sunt împuşcaţi mortal oameni în pizzerii, sunt ucişi oameni cu grenade de mână pe care le găsesc pe străzi”, a afirmat Akesson miercuri în Parlament.

“Aceasta este noua Suedie; noul paradis multicultural, palpitant şi dinamic pe care atât de multe persoane din această adunare ... s-au chinuit timp de mulţi ani să îl creeze”, a adăugat el sarcastic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe