Procuror acuză cetăţeni ruşi şi sârbi de orchestrarea unei lovituri de stat eşuate în Muntenegru

Un procuror a acuzat cel puţin doi cetăţeni ruşi de planificarea asasinării premierului muntenegrean. Poliţia a arestat 20 de cetăţeni sârbi în timpul alegerilor din luna octombrie, inclusiv un fost comandant al forţelor speciale ale poliţiei sârbe.
Milivoje Katnic, procuror special pentru crima organizată în Muntenegru. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.11.2016

O “organizaţie puternică”, alcătuită din 50 de persoane din Rusia, Serbia şi Muntenegru, a plănuit să îl asasineze pe premierul muntenegrean Milo Djukanovic şi să pună la putere un partid din opoziţie pro-Kremlin, a declarat duminică Milivoje Katnic, procuror special pentru crima organizată.

Luna trecută, poliţia muntenegreană a arestat 20 de cetăţeni sârbi, inclusiv un comandant de poliţie pensionat, în timpul alegerilor parlamentare din Muntenegru, acuzându-i de plănuirea unor atacuri armate împotriva instituţiilor de stat.

“Organizatorii acestui grup criminal sunt naţionalişti din Rusia, a căror premize şi concluzii iniţiale au fost acelea că guvernul din Muntenegru condus de Milo Djukanovic nu poate fi schimbat prin alegeri şi că ar trebui răsturnat cu forţa”, a declarat Katnic.

Procurorul a declarat că investigaţia s-a desfăşurat în cooperare cu autorităţile sârbe, adăugând că un partid din opoziţie, care nu a fost numit, ar putea fi implicat în complot.

Totuşi, Katnic a susţinut că autorităţile nu au informaţii care leagă în mod direct Moscova de tentativa de asasinare.

“Nu avem nicio dovadă că statul rus este implicat într-un fel ... dar avem dovezi că doi naţionalişti din Rusia s-au numărat printre organizatori”, a declarat el.

Partidul lui Djukanovic a câştigat cel mai mare număr de voturi în alegerile din octombrie, dar nu a reuşit să obţină o majoritate parlamentară.

Premierul muntenegrean a prezentat votul ca o oportunitate prin care cetăţenii ţării să îi susţină politica de extindere a relaţiilor cu UE şi de aderare la NATO.

Rusia s-a opus puternic aderării Muntenegrului la NATO, lucru care ar duce probabil la pierderea accesului strategic al Moscovei la Marea Adriatică. De asemenea, în cazul unei aderări, Serbia ar rămâne singurul aliat tradiţional al Kremlinului în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor