Rusia construieşte noi baze militare în peninsula ucraineană Crimeea
focus
alte articole
Rusia îşi modernizează fostele buncăre militare din timpul Uniunii Sovietice situate de-a lungul coastei sudice a peninsulei Crimeea, locaţii care au creat o zonă de apărare împotriva eventualelor atacuri maritime dinspre Marea Neagră în Războiul Rece, când SUA şi Rusia erau inamici. Cel puţin 18 locaţii sunt acum date în folosinţă, incluzând baze maritime, staţii de radar, aerodromuri şi sisteme de rachete antinave, a raportat marţi Reuters.
Vehicule militare şi soldaţi îmbrăcaţi în uniforme militare ruseşti au fost zăriţi în ultimele câteva luni în interiorul şi în apropierea bazelor respective. Peninsula Crimeea se învecinează cu România, stat membru NATO care găzduieşte o parte dintr-un scut antirachetă internaţional controlat de SUA. Crimeea ar putea fi un teritoriu strategic în orice potenţial conflict viitor cu Occidentul.
În opinia Rusiei, comasarea sa militară reflectă poziţia de apărare faţă de ţări ale NATO precum Polonia, Germania şi statele baltice. Ambele tabere au trimis soldaţi în regiune şi au desfăşurat frecvent exerciţii militare de când Rusia a anexat Crimeea în martie 2014. Recent, oficialii NATO au desfăşurat un exerciţiu privind securitatea civilă în această săptămână, în timp ce ţara vecină Serbia a găzduit 150 de soldaţi din unităţile ruseşti de paraşutişti pentru un exerciţiu militar sârbo-rusesc.
“Am alunecat, de fapt, într-un nou Război Rece”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev în timpul unei conferinţe pe probleme de securitate desfăşurate în München în luna februarie.
Rusia a avut o prezenţă semnificativă în Crimeea şi înainte să anexeze peninsula. Flota sa din Marea Neagră îşi are sediul într-o bază maritimă majoră în Sevastopol, parţial deoarece peninsula oferă Kremlinului posibilitatea de a supraveghea Marea Neagră şi ţări membre NATO, precum Turcia, Bulgaria şi România.
Ministrul Apărării al Marii Britanii, Michael Fallon, a avertizat în luna septembrie în ceea ce priveşte comasarea militară din peninsula Crimeea şi militarizarea în general a regiunii Mării Negre. “Atât Bulgaria cât şi România se simt foarte ameninţate”, a adăugat el.
Moscova a protestat împotriva deciziei României de a găzdui o parte din scutul antirachetă american, pe care îl consideră o ameninţare pentru securitatea Rusiei, şi a avertizat că va răspunde "provocării". Sistemul NATO va intra în funcţiune în 2018.