Armand Goşu: ”Opoziţia antioligarhică ar trebui să negocieze desemnarea unui candidat comun”

Opoziţia democratică şi antioligarhică trebuie să negocieze desemnarea unui candidat comun, cu un profil psihologic de luptător, care să reziste într-o confruntare cu nişte forţe mult-mult mai mari mediatice, afirmă expertul pe spaţiul post-sovietic într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
Armand Goşu
Armand Goşu (Epoch Times)

Armand Goşu consideră că în R.Moldova, forţele anti-oligarhice ar trebui să iasă din clivajul stânga-dreapta, care este depăşit.„Eu cred că ar fi o mare eroare: centru-dreapta, centru-stânga. Eu propun să ieşim din această logică – dreapta-stânga. Ea nu a funcţionat nici în România, cu atât mai puţin funcţionează în Republica Moldova, o ţară care se caracterizează printr-un grad foarte ridicat de sărăcie, fiind de dreapta tradiţională, nu ar reuşi să ia mai mult de 3-5% la alegeri. Ar trebui ca opoziţia democratică şi antioligarhică să negocieze desemnarea unui candidat comun. Acel candidat va trebui să aibă un profil psihologic de luptător şi să reziste într-o confruntare cu nişte forţe mult-mult mai mari mediatice şi cu o capacitate uriaşă a holdingului lui Plahotniuc de a manipula opinia publică. Vor urma luni de foc, dar este o şansă. Dacă opoziţia reuşeşte să creeze această breşă, să pună mâna pe funcţia de preşedinte, aceasta nu însemnă că de mâine Moldova va scăpa din strânsoarea, din captivitate unui singur om. Dar e un început”, a explicat el.

Întrebat de asistenţa financiară externă pentru R.Moldova, Goşu a susţinut că „probabil, ca mijloc de presiune asupra regimului politic de la Chişinău, Occidentul nu va livra bani sau va livra bani cât să nu se prăbuşească Moldova. Suntem într-un moment critic, e o regiune foarte complicată. Fiind o regiune extrem de complicată, interesul Washingtonului şi Bruxellesului este să ţină pe linia de plutire Republica Moldova, să nu se scufunde”. El a adăugat că Vlad Plahotniuc ”utilizează acest context geopolitic, pentru a-şi promova agenda personală, văzând că Occidentul, marile capitale, nu au foarte multe variante de lucru şi evită să pună presiune în acest moment pe Chişinău pentru ca standardele democratice să fie îndeplinite aşa cum ar fi trebuit.”

Referitor la guvernul Filip şi pretenţiile acestuia de stabilizare a Republicii Moldova, analistul a afirmat că ţara ”e mai stabilă ca niciodată, e o stabilitate de cimitir, nu se întâmplă, nimic fără ca nacialnicul cimitirului să ştie. Ştim cine este şi ce vrea. El vrea putere, să aibă cât mai multă putere pentru el. Şi tot ce se va întâmpla în această vară şi toamna care urmează, probabil, vor fi subsumate luării sub control a ultimei instituţii cât de cât autonome, e vorba de Preşedinţia republicii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe