Curtea de Apel Chişinău: Protestatarii arestaţi rămân în arest preventiv pentru încă 30 de zile
alte articole
La Curtea de Apel Chişinău au fost aduşi zeci de poliţişti pe perioada procesului de judecată al celor trei persoane reţinute pentru participarea la protestul din 24 aprilie. Forţele de ordine au fost plasate în interiorul şi în jurul clădirii, astfel încât toate persoanele care voiau să pătrundă la instanţă trebuiau să prezinte actele de identitate. Consilierul politic din partea Delegaţiei UE, Mindaugas Kacerauskis, a fost supus aceluiaşi tratament.
Acesta a chemat imediat presa precizând că se află la Curtea de Apel pentru cei trei protestatari reţinuţi. „Am venit în numele Delegaţiei Uniunii Europene pentru a monitoriza cazul referitor la Platforma DA şi nu am fost lăsat să trec de către poliţiştii din coridor”, a afirmat Mindaugas Kacerauskis.
Sutele de oameni veniţi în faţa Curţii din diferite raioane ale Moldovei de la ora 10:00 dimineaţa au scandat în continuu, până la sfârşitul şedinţei: „Ruşine”, „Jos hunta criminală”, „Vrem justiţie corectă”, „Jos slugile lui Plahotniuc”, „Libertate protestatarilor”, „Arestaţi criminalii, nu protestatarii”, „Jos justiţia coruptă”, „după Filat şi Plahotniuc arestat”, „Jos regimul criminal”, „Fiţi cu poporul, nu cu infractorul”. Susţinătorii celor trei protestatari au afişat şi un banner cu mesajul „Eliberarea deţinuţilor politici”.
Este de menţionat faptul că mai mulţi poliţişti în uniforme şi în civil filmau protestatarii, rudele celor arestaţi, precum şi jurnaliştii, motivându-şi acţiunile prin faptul că ei „sunt poliţişti şi au dreptul să filmeze în loc public”, deşi aceasta este o încălcare gravă a legii.
Captivii justiţiei lui Plahotniuc
Avocatul persoanelor reţinute ca urmare a participării la protestul din 24 aprilie, susţinuţi de Platforma Demnitate şi Adevăr şi de societatea Civilă, a ţinut să precizeze că va insista pentru eliberarea necondiţionată a celor trei, întrucât îi consideră nevinovaţi.
Membrul Platformei DA, Valentin Dolganiuc, consideră, la rândul său că „aceşti oameni sunt deţinuţi politici, nu sunt simpli protestatari pentru că ei au protestat pentru propria demnitate, pentru demnitatea acestui popor, ei ne reprezintă pe noi cei care suntem aici afară”.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, prezent şi el la Curtea de Apel pentru a-i susţine pe tinerii arestaţi, consideră că Moldova a fost deja transformată într-un stat poliţienesc şi dictatorial „în care Plahotniuc îşi întăreşte forţele”, lucru pentru care mai devreme sau mai târziu va plăti.
„Acesta va plăti, mai devreme sau mai târziu, Plahotniuc fie va fi spânzurat ca şi Miloşevici, fie va fi împuşcat ca Ceauşescu. Acest individ va ajunge într-o bună zi să plătească pentru toate neregulile pe care le face în acest stat, pentru că el a comandat aceste ilegalităţi”, a declarat Năstase după ce poliţiştii au blocat uşa sălii de judecată.
Notabil este faptul că nici presa nu a avut acces la şedinţa de judacată, deşi este cunoscut faptul că la începutul şi la sfârşitul şedinţelor presa are acces chiar şi în cazul şedinţelor închise.
Decizii la comandă
Deşi la postul de televiziune Publika se anunţase de jumătate de oră deja verdictul pentru cele trei persoane reţinute, avocatul Ana Ursachi a comunicat presei prezente la faţa locului că este la curent doar cu decizia luată în privinţa unei singure persoane.
”Eu am spus încă în data de 6 mai că nu am nicio aşteptare de la Curtea de Apel, cea care era menită să caseze decizia judecătoarei Carpenco de la Judecătoria Centru care a pronunţat-o stând cu spatele la cei prezenţi în sala de judecată. Îmi pare foarte rău că astăzi societatea nu va primi nici un semnal pozitiv, dimpotrivă va triumfa în continuare această nedreptate şi umilinţă a oamenilor care se face prin dosare la comandă, trucate, astfel încât să restricţioneze voinţa noastră de a protesta”, a anunţat avocatul Ana Ursachi la finele şedinţei de judecată, precizând ce cei trei tineri au primit încă 30 de zile de arest preventiv.
„Este o decizie ilegală, arbitrară la baza căreia stau argumentele politice şi nicidecum cele de ordin juridic. Toate instituţiile acţionează la comanda lui Plahotniuc. Se încearcă acum radicalizarea mişcării protestatare. De fapt, Plahotniuc încearcă să ne transforme pe toţi în nişte criminali ca şi el. Noi păstrăm în continuare caracterul paşnic la activităţile noastre. Vom lua o decizie la nivelul Consiliului Marii Adunări Naţionale, vom comunica şi cu alte entităţi civice şi politice care au protestat alături de Platforma DA şi vom veni cu o anumită abordare asupra a ceea ce se întâmplă în RM.
Cert este că RM se transformă încetul cu încetul într-un stat autoritar în care drepturile omului sunt încălcate pentru că există un individ care se teme că într-o bună zi, odată făcută schimbarea va ajunge la puşcărie. Din păcate RM a devenit o puşcărie, iată de ce oamenii au ales să plece în străinătate. Plahotniuc transformă RM într-o puşcărie”, a punctat Andrei Năstase după ce a fost anunţată decizia judecătorilor.
Amintim că după protestul din 24 aprilie, mai mulţi poliţişti au dat buzna în casele a patru protestatari suspectaţi că ar fi aruncat cu pietre în timp ce se aflau pe str. Bulgară, în apropierea casei oligarhului Vlad Plahotniuc, intimidându-i prin percheziţii urmate de reţineri pentru 72 de ore. Organizatorii îi susţin doar pe trei dintre cei patru reţinuţi, presupunând că al patrulea ar fi un provocator, pe motivul că a solicitat un alt avocat. Ulterior Judecătoria Centru a decis să plaseze tinerii în arest preventiv pentru 30 de zile, decizie susţinută şi la Curtea de Apel.