Andi Cristea: În Republica Moldova se observă o politizare excesivă a instituţiilor de stat

Aflat într-o vizită de lucru la Chişinău, copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere EU - RM, Andi Cristea a afirmat că autorităţile RM trebuie să reconfirme încrederea partenerilor europeni prin promovarea reală, credibilă şi vizibilă a reformelor.
Mihai Ghimpu şi Andi Cristea
Mihai Ghimpu şi Andi Cristea (Captură Foto / privesc.eu)

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova s-a întrunit miercuri la Chişinău, fiind primul eveniment de acest gen organizat în Moldova după semnarea Acordului de asociere în 2014. Andi Cristea, unul dintre copreşedinţii Comitetului, consideră că „în 2014 relaţiile instituţionale dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova au fost upgrade-ate”, acordul de parteneriat şi cooperare fiind transformat în Acord de asociere.

„Cele mai importante lucruri la acest moment pentru RM sunt legate de continuarea reformelor de stabilitate a RM şi de menţinere a cursului european. În 2016, după instabilitatea politică de anul trecut, este nevoie ca autorităţile din R. Moldova să reconfirme pe mai departe încrederea partenerilor europeni dar mai ales pe cea a propriilor cetăţeni. Aceasta se poate face doar prin promovarea reală, credibilă şi vizibilă a reformelor”, a declarat Andi Cristea, conform privesc.eu.

Potrivit oficialului european, au fost identificate mai multe vulnerabilităţi, printre care „cele din sistemul financiar-bancar, lipsa de transparenţă a acţionariatelor şi operaţiunilor, în continuare oamenii sunt preocupaţi şi sunt interesaţi de lupta eficientă împotriva corupţiei”.

Acesta a ţinut să menţioneze faptul că în RM se observă o politizare excesivă a instituţiilor de stat, mediul de afaceri fiind şi el foarte instabil şi opac. „Aceste vulnerabilităţi au potenţialul, în cazul în care nu sunt remediate, de a submina fundamentele stabilităţii şi prosperităţii statului şi continuitatea parcursului pro-european”, a subliniat Cristea.

În calitate de copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere, liderul PL, Mihai Ghimpu s-a referit la acţiunile majorităţii parlamentare din momentul investirii Guvernului Filip şi până acum: „Reuniunea de astăzi ne-a demonstrat că decizia luată de noi cei 57 în ianuarie a fost una bună. Cu adevărat avem restanţe. Sigur că acele reforme pe care le-am adoptat noi prin proiecte de legi nu pot fi simţite astăzi, nici mâine, nici peste o lună”, a afirmat Ghimpu, precizând că problema cheie a Republicii Moldova rămâne lupta cu corupţia.

„Eu sunt convins că în toamnă când vom merge la următoarea reuniune la Bruxelles vom avea rezultate şi mai bune. Dacă vom continua aşa cum am început sunt sigur că RM se va schimba. Pentru mine personal este foarte important ca acest drum european să devină unul ireversibil şi acest lucru este posibil numai prin reforme şi ajustarea legislaţiei noastre la standardele europene”, a mărturisit liberalul.

Făcând referire la existenţa unei majorităţii parlamentare şi a aşa-zisei stabilităţi din Moldova, Andi Cristea a ţinut să sublinieze că acesta este un lucru îmbucurător, însă „stabilitatea nu reprezintă totul. Stabilitatea este doar acea bază pe care poţi să construieşti, să implementezi reforme şi asta este ceea ce ne dorim pentru RM şi nu doar noi,ci şi cetăţenii”.

În cadrul reuniunii din 18 mai, s-a stabilit ca următoarea ]ntâlnire să aibă loc în 26 septembrie la Bruxelles unde vor fi analizate cerinţele îndeplinite de Moldova din acea foaie de parcurs, termenul căreia expiră la 31 iulie 2016. Totodată, Mihai Ghimpu a ţinut să precizeze că la sfârşitul lunii mai, o delegaţie a Fondului Monetar va veni în vizită la Chişinău pentru a decide dacă va semna sau nu un acord cu Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe