Europarlamentar: Lupta împotriva corupţiei în Moldova va avea succes. Mai devreme sau mai târziu toţi vor da socoteală

Aflându-se într-o vizită la Chişinău, Siegfried Mureşan a afirmat că în România au fost necesari cca 10 ani pentru a se crea instituţiile necesare în lupta împotriva corupţiei, iar în Moldova acest lucru s-ar putea să dureze chiar mai mult, dar în final toţi corupţii vor cădea.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Republica Moldova a fost zilele trecute obiectul unei evaluări a situaţiei politice, a activităţii guvernului şi a stării partidelor, în special a celor de centru-dreapta de pe eşichierul politic, a meţionat purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), europarlamentarul Siegfried Mureşan în cadrul unei conferinţe de presă.

Delegaţia UE s-a întâlnit la Chişinău cu membri ai Corpului Diplomatic, cu ambasadori ai Uniunii Europene, Statelor Unite şi statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi cu şeful statului, Nicolae Timofti.

În opinia europarlamentarului, actualul Guvern de la Chişinău a început prea timid să adopte acte legisaltive necesare din foaia de parcurs în vederea implementării Acordului de Asociere cu UE.

„Pentru ca acest Guvern să poată fi numit pro-european este nevoie să legifereze toate angajamentele din foaia de parcurs, dar şi să le implementeze”, a precizat purtătorul de cuvânt al PPE, conform privesc.eu.

Siegfried Mureşan consideră că implementarea Acordului de Asociere UE-RM trebuie să constituie o prioritate absolută pentru Guvernul de la Chişinău, fiind cel mai important mijloc de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană.

O altă precizare făcute de către deputatul european a fost aceea că dintre toate statele din afara Uniunii Europene, R. Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor.

În discursul său, Mureşan a subliniat faptul că, la fel ca în România, şi în Moldova există domenii unde factorii de decizie nu răzbesc de unii singuri, cum ar fi lupta împotriva corupţiei, combaterea corupţiei, construirea statului de drept şi a unei justiţii funcţionale, dând de înţeles autorităţilor de la Chişinău că pot apela pentru ajutor la pertenerii europeni care au experienţă în acest domeniu.

„Vestea bună este că UE poate ajuta. Aici există experienţă extrem de solidă în combaterea evaziunii fiscale, a fraudei, a spălării banilor. Avem un oficiu european de luptă antifraudă care deşi formal investighează fraude cu fonduri europene, şi aici nu a fost cazul, aceşti experţi au experienţă foarte largă în investigarea unor astfel de cazuri. Fac apel la Guvernul RM să solicite ajutor de la instituţile europene şi în special de la oficiul europena antifraudă în recuperarea prejudiciului”, a adăugat europerlamentarul, făcâd referire şi la miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar din Moldova.

În final, Siegfried Mureşan a încercat să încurajeze oarecum cetăţenii, subliniind că „lupta împotriva corupţiei va avea succes, poate va dura mai mult decât speră oameni, dar la sfârşit toţi cei care au comis acte de ilegalitate şi cred că nu vor da niciodată socoteală vor pierde. Mai devreme sau mai târziu, toţi cei care au încălcat legea vor da socoteală.

Asta este realitatea astăzi în România, ca urmare a creării unor instituţii puternice, independente, Agenţia Naţională de Integritate, Direcţia Naţională Anticourpţie, lupta împotriva corupţiei îşi arată rezultatele. A durat 10 ani de zile în România. Nu se va întâmpla nici în RM de azi pe mâine, dar trebuie să o spunem şi celor care nu au respectat totdeauna legea că va veni ziua în care vor trebui să dea socoteală”, a conchis deputaul european.

Menţionăm că în perioada 23-24 mai, europarlamentarul Siegfried Mureşan s-a aflat într-o vizită la Chişinău în fruntea unei delegaţii formată din 19 persone din partea Partidului European pentru a evalua funcţionarea cadrului legislativ, a celui executiv precum şi situaţia politică şi economică din ţară.