Ardei umpluţi în sos de roşii

Ardeii umpluţi sunt deosebit de gustoşi şi apreciaţi, făcând parte din mâncărurile care devin populare începând din toamnă şi continuând până la sfârşitul iernii. Sunt mii de reţete de ardei umpluţi cu ardei proaspeţi sau conservaţi, cu umpluturi din diferite feluri de legume sau carne, fiecare având însă ceva specific, în funcţie de tradiţiile locale sau de personalitatea bucătarului.
Maria Matyiku
13.01.2013

Ardeii umpluţi sunt deosebit de gustoşi şi apreciaţi, făcând parte din mâncărurile care devin populare începând din toamnă şi continuând până la sfârşitul iernii. Sunt mii de reţete de ardei umpluţi cu ardei proaspeţi sau conservaţi, cu umpluturi din diferite feluri de legume sau carne, fiecare având însă ceva specific, în funcţie de tradiţiile locale sau de personalitatea bucătarului.

Aceasta este o reţetă mai veche dintr-un mic sat de pe Târnave, o reţetă de la o bunică cu privirea blajină care spunea că atunci când găteşti trebuie să ai pace în suflet, iar ca mâncarea să iasă gustoasă, trebuie să presari şi un strop de dragoste pentru cei din jur.

Ingrediente:

  • 8-10 ardei graşi de o mărime potrivită
  • 500 g de carne tocată
  • 1-2 cepe
  • 1 cartof ras foarte fin
  • 100g (1/2 de pahar) de orez
  • 2 linguri de pesmet
  • câteva frunze de ţelină
  • piper, sare, paprică

Pentru sosul de roşii este nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 ml. bulion (sau 3-4 linguri de pastă de roşii)
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de făină
  • zeamă în care au fiert ardeii
  • sare, piper, puţin zahăr

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu pregătirea ardeilor pentru umplut. Ardeii se spală, apoi li se taie un căpăcel de jur împrejurul cozii, se scot cotoarele cu seminţe şi se curată nervurile din interior.

Pentru tocătură avem nevoie de 500 g carne tocată, 1-2 cepe, 100 g orez, 2 linguri de pesmet, un cartof, sare, paprică şi piper după gust. Ceapa se curăţă, se taie mărunt, apoi se căleşte uşor în puţin ulei, după care se adaugă paprica, cartoful ras fin, apoi orezul. Se amestecă în continuare cam un minut, după care se ia deoparte şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată, pesmetul, apoi se sărează şi se piperează după gust.

Cu compoziţia de carne şi orez obţinută se umplu ardeii, lăsându-se cam o jumătate de centimetru neumplut, pentru a lăsa loc orezului care se umfle la fierbere.

Se aranjează ardeii într-o oală potrivită, cu partea umplută în sus. Se toarnă peste ei apă fierbinte, atât cât să acopere bine ardeii, se adaugă puţină sare şi câteva frunze de ţelină şi se lasă să fiarbă la foc mediu. Când apa începe să clocotească se reduce focul la mic. Se lasă să fiarbă cam o oră până când carnea e pătrunsă şi orezul fiert.

Sosul se prepară separat într-o tigaie mai adâncă sau într-o crăticioară. Se pune vasul la foc mijlociu, apoi se adaugă făina, amestecându-se uşor până când aceasta îşi schimbă culoarea. Se adaugă uleiul amestecând rapid pentru ca uleiul să se încorporeze în făină. Se stinge cu zeamă de ardei fierbinte, adăugând puţin câte puţin, astfel încât să nu se facă cocoloaşe. Se adaugă bulion (sau pastă concentrată după ce în prealabil a fost diluată în zeamă de ardei) până când se obţine sosul de consistenţa dorită. Sosul se fierbe în continuare cam 4-5 minute la foc mic, după care se adaugă frunzele de ţelină, sare, piper şi puţin zahăr pentru a balansa aciditatea roşiilor.

Înainte de servire, sosul de roşii se toarnă peste ardeii fierbinţi. Vă dorim poftă bună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor