ARCA Space va avea prima misiune în spaţiul cosmic în 2027. Racheta va aduce acasă metale preţioase de pe asteroizi
Compania aerospaţială ARCA Space a anunţat, cu ocazia prezentării primelor module ale unei rachete pe care o construieşte pentru a aduce metale preţioase de pe asteroizii din apropierea Pământului, că prima sa misiune în spaţiul cosmic va avea loc în 2027.
Evenimentul de prezentare a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la cosmobaza pe care compania a construit-o în comuna Stoeneşti, sute de participanţi, cei mai mulţi copii pasionaţi de ştiinţă, fiind prezenţi pentru a vedea cea mai mare rachetă din lume, după cum o prezintă reprezentanţii companiei, relatează Agerpres.
Potrivit preşedintelui ARCA Space, Dumitru Popescu, este vorba de o rachetă în greutate de 5.540 de tone, care este construită pentru programul AMi Exploration, un program care vizează aducerea de metale preţioase, în special platină, aur şi rodiu, de pe asteroizii din apropierea Pământului.
“În 2027 va fi prima misiune, iar până în 2031, sperăm să facem mai multe misiuni şi să aducem în total metale în valoare de un miliard de dolari”, a adăugat Popescu.
Conform reprezentantului companiei aerospaţiale vâlcene, racheta nu este doar cea mai mare din lume la ora actuală, dar se evidenţiază şi prin faptul că este singurul model care porneşte de sub apă şi, totodată, se bucură de cele mai mici costuri de “concepţie, fabricaţie şi operare".
“Faptul că am operat atâţia ani în România, cu constrângeri financiare, ne-a obligat să găsim soluţii de reducere a costurilor. În domeniul acesta, în momentul în care faci compromisuri, de obicei se sfârşeşte prost şi atunci e foarte dificil să găseşti echilibrul ăsta între reducerea costurilor şi compromisurile pe care le faci pentru ca misiunea totuşi să aibă fiabilitate şi să atingă performanţa pe care ţi-ai propus-o. Noi cred că am învăţat în aceşti 20 de ani de când suntem în domeniu unde să facem compromisul ăsta, unde să ne oprim cu partea de dezvoltare”, a mai spus Popescu.
De asemenea, preşedintele ARCA Space a menţionat că s-au făcut deja o serie de teste, atât înainte de anunţarea anul trecut a proiectului ami Exploration, cât şi după, inclusiv o lansare din apă la cosmobaza din comuna vâlceană.
Totodată, potrivit lui Popescu, programul AMi Exploration este finanţat numai din fonduri private şi nu beneficiază de sprijin din partea autorităţilor române, care, potrivit preşedintelui ARCA, nu i-au mai acordat nici dreptul de a lansa în spaţiul aerian român rachetă.