Aproape 80% dintre pacienţii infectaţi cu virus Wuhan în China l-au contractat de la oameni care nu aveau simptome
focus
alte articole
Transportatorii asimptomatici, persoanele care nu prezintă niciun simptom al bolii deşi sunt infectate, rămân unul dintre cei mai importanţi vectori în răspândirea pandemiei globale de virus Wuhan.
Un nou studiu din China a dezvăluit că aproape 80 la sută dintre pacienţii infectaţi cu virus Wuhan l-au primit de la transmiţători asimptomatici.
Un studiu efectuat de Universitatea Jiao Tong din Shanghai a încercat să simuleze cât timp ia ca cineva să se infecteze cu virus Wuhan.
Prin acest studiu, cercetătorii au aflat lucruri noi, colaterale, dar importante - printre altele că 79,7 la sută dintre oamenii care au contractat virusul, l-au luat de la cineva care nu prezenta simptome.
În plus, echipa a descoperit că timpul mediu ca o persoană care are virusul să îl poate transmite alteia înainte de a prezenta simptome este de 3-8 zile.
Perioada este puţin mai lungă decât cea de 1-3 zile declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. O perioadă lungă înseamnă o răspândire mai largă.
În realizarea studiului, echipa din Shanghai a estimat distribuţia virusului în timpul infectării.
Cercetătorii au declarat că abordarea lor de a combina perioada de incubaţie cu timpul până la transmitere este o „abordare inedită” pentru estimarea vitezei de răspândire a bolii. Ei au afirmat că timpul infecţiei pe care au investigat-o este strâns legat de „perioada infecţioasă din punct de vedere biologic”, când pacienţii pot răspândi boala.
„Amândouă oferă informaţii despre transmisibilitatea COVID-19, dar din două aspecte diferite”, au scris ei.
„Descoperirile noastre ar trebui interpretate cu prudenţă”, încheie echipa. „Datele epidemice ale pacienţilor cu COVID-19 care [descriu] timpul şi detaliile de urmărire sunt foarte limitate.”
Datele nu includ purtătorul asimptomatic „adevărat”.
Drept concluzie, echipa afirmă că izolarea oamenilor dacă au simptome sigure nu este suficientă pentru a încetini răspândirea pandemiei.
„Testarea agresivă, izolarea contactelor strânse şi distanţarea socială pentru a preveni transmisiile presimptomatice sau asimptomatice sunt cruciale pentru a combate COVID-19”, concluzionează cercetătorii.