Agenţiile de intelligence au avertizat cu privire la focarul ieşit de sub control cu luni înainte ca OMS să declare pandemia

Regimul chinez recrutează angajaţii companiilor americane ca şi spioni industriali şi apoi aranjează în aşa fel încât furtul de date comis de aceştia să pară a fi rezultatul unor atacuri cibernetice coordonate. (Captură Youtube)
A.P.
09.04.2020

Oficialii din serviciile de informaţii americane ar fi tras alarma cu privire la un virus care se răspândeşte în oraşul chinez Wuhan în noiembrie 2019, considerându-l un "focar scăpat de sub control" care "ar reprezenta o ameninţare serioasă pentru forţele americane din Asia".

Potrivit ABC News, preocupările cu privire la ceea ce a devenit în timp pandemia cu virusul Wuhan au fost evidenţiate într-un raport de informaţii al Centrului Naţional pentru Informaţii Medicale (NCMI) al armatei americane, aşa cum au dezvăluit recent doi oficiali neidentificaţi familiarizaţi cu documentul.

Raportul s-a bazat pe analize ale interceptărilor prin cablu, transmisii de computer şi imagini din satelit, a informat ABC News, fără să dezvăluie detalii.

"Analiştii au concluzionat că ar putea fi un eveniment catastrofal", a declarat una dintre sursele ABC News. Agenţia de Informaţii pentru Apărare, personalul Pentagonului şi Casa Albă au fost apoi „informaţi de mai multe ori” despre pericol.

Sursele au dezvăluit, de asemenea, că în urma raportului, au existat informări de-a lungul lunii decembrie transmise "conducătorilor şi factorilor de decizie din guvernul federal, precum Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă", a raportat ABC.

"Cronologia dovezilor de intelligence poate fi mai timpurie decât s-a comunicat", a explicat sursa. "Dar acest lucru a fost, cu siguranţă, transmis în informări de la sfârşitul lunii noiembrie, deoarece era un subiect de care militarii trebuiau să ştie".

Potrivit fostului secretar adjunct al apărării, Mick Mulroy, liderii guvernamentali nu ignoră rapoartele publicate de NCMI.

"Ar fi trebuit să fie o alarmă semnificativă declanşată de acest lucru. Şi ar fi fost ceva care ar fi ajuns literalmente la fiecare agenţie de informaţii", a explicat Mulroy.

"Datele de intelligence medicale ţin cont de toate informaţiile sursă - IMAGEINT, HUMINT, SYGINT. Apoi, există analize ale unor oameni care cunosc acele domenii specifice. Deci, pentru ca ceva de genul acesta să fi apărut, a fost revizuit de experţi în domeniu. Ei coroborează aceste informaţii şi apoi analizează potenţialul unei crize internaţionale de sănătate", a adăugat Mulroy.

Când a fost întrebat despre raportul din noiembrie, duminica trecută, la emisiunea „Săptămâna aceasta” a ABC, secretarul american al Apărării, Mark Esper, i-a răspuns lui George Stephanopoulos: "Nu-mi amintesc, George. Dar avem multe persoane care urmăresc acest lucru îndeaproape. Institutul de cercetare a bolilor din America, în cadrul armatei Statelor Unite. Deci, oamenii noştri care lucrează cu asemenea probleme urmăresc în mod direct acest lucru tot timpul".

Stephanopoulos a întrebat apoi: „Deci, aţi fi ştiut dacă acest lucru ar fi fost transmis la Consiliul de Securitate Naţională din decembrie, nu-i aşa?”

"Da. Nu sunt conştient de asta ”, a răspuns Esper.

Potrivit unui raport al South China Morning Post, primul caz COVID-19 ar fi apărut până pe 17 noiembrie, conform datelor guvernului chinez obţinute de către publicaţie. Cu toate acestea, se consideră că focarul din Wuhan a început undeva între 12 şi 29 decembrie.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a făcut primele comentarii cu privire la virus într-un interviu CNBC pe 22 ianuarie. Când a fost întrebat dacă este îngrijorat de o pandemie, Trump a răspuns: „Nu. Deloc. Avem totul sub control. Este o persoană care vine din China şi o avem sub control. O să fie bine”. Cu toate acestea, China a raportat primul său deces legat de COVID-19 la 11 ianuarie şi raportase zeci de cazuri până atunci.

Chiar în 18 februarie, Trump încă susţinea că virusul Wuhan era sub control.

"Sunt încrezător că ei [China] încearcă foarte mult", a declarat Trump în timpul unui interviu pentru postul Phoenix din Arizona . "Ei lucrează - au construit, au construit un spital în şapte zile, şi acum construiesc altul. Cred că va merge bine". După aproape o lună, pe 13 martie, Trump a declarat situaţie de urgenţă naţională, deoarece numărul cazurilor de coronavirus din SUA a început să crească, la doar două zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat focarul de virus Wuhan o pandemie.

În prezent, există peste 418.000 de cazuri de virus în SUA şi peste 14.000 de decese, potrivit celor mai recente date de la Worldometer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor