Ca în China. Medic rus arestat pentru că pune la îndoială statistica oficială a Rusiei cu privire la virusul Wuhan

Dr. Anastasia Vasileva, arestată de autorităţile ruse pentru că a criticat statistica oficială a cazurilor de virus Wuhan
Dr. Anastasia Vasileva, arestată de autorităţile ruse pentru că a criticat statistica oficială a cazurilor de virus Wuhan (Alliance of Doctors/YouTube)

Autorităţile ruse l-au reţinut pe liderul sindicatului medicilor independenţi, un critic neclintit al Kremlinului care a catalogat drept „minciuni” cifrele oficiale mici ale ţării cu privire la infecţiile cu coronavirus, potrivit New York Times.

Anastasia Vasilieva, şefa Alianţei Medicilor, a fost oprită de poliţie joi şi ţinută peste noapte în timp ce călătorea de la Moscova într-un oraş mic şi sărac, pentru a livra măşti, mănuşi şi alte consumabile la un spital local, potrivit afirmaţiilor unui coleg care se deplasa cu ea.

Reţinerea dr. Vasilieva, un specialist oftalmolog care a fost extrem de critic cu privire la răspunsul Rusiei la pandemie, a sporit neîncrederea ruşilor de rând cu privire la acurateţea statisticilor oficiale care prezintă relativ puţine cazuri de virus în Rusia.

Arestarea medicului a crescut şi scepticismul cu privire la disponibilitatea sistemului de sănătate din Rusia de a face faţă pandemiei.

Un grup de medici dintr-un spital din Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş mare al Rusiei, a lansat vineri un videoclip prin care a solicitat publicului ajutor pentru obţinerea echipamentului de protecţie despre care au spus că le este necesar pentru a trata pacienţii cu coronavirus.

Aleksei Navalnîi, cel mai important lider al opoziţiei din Rusia, a acuzat recent autorităţile că mint cu privire la numărul testelor efectuate şi a sugerat că numărul cazurilor de îmbolnăvire din cauza virusului Wuhan ar putea fi mult mai mare decât cel raportat.

Rusia a intensificat brusc testările şi susţine acum că a efectuat peste 575.000 de teste, dar acest număr include teste multiple efectuate aceleiaşi persoane.

Într-o cuvântare adresată naţiunii, joi, preşedintele Putin, retras pentru cea mai mare parte a săptămânii trecute la reşedinţa sa din afara Moscovei, a lăudat lucrătorii din domeniul sănătăţii pentru „menţinerea liniei de apărare împotriva epidemiei”, dar a recunoscut că vârful epidemiei va apărea ulterior.

Rusia a fost mult mai deschisă în confruntarea cu pandemia decât multe alte foste ţări sovietice, unele dintre ele insistând că nu au cazuri de infecţie şi că pot controla virusul cu remedii tradiţionale.

Dr. Vasilieva, medicul reţinut, a înfiinţat anul trecut Alianţa medicilor pentru a contracara afirmaţiile Kremlinului privind îmbunătăţirile dramatice în ce priveşte finanţarea şi alte facilităţi acordate spitalelor. Ea l-a tratat pe Navalnîi şi şi-a asociat grupul cu al lui. Autorităţile au arestat-o anul trecut pentru că a protestat împotriva opoziţiei faţă de închiderea unei clinici de tuberculoză într-o regiune săracă din sudul Rusiei.

Criticii Kremlinului au pus totuşi la îndoială cifrele oficiale. Dr. Vasilieva a declarat într-un videoclip, la sfârşitul lunii trecute, că autorităţile mint despre numărul real al infecţiilor, acuzând autorităţile că au clasificat în mod deliberat persoanele care au dezvoltat infecţii cu virus Wuhan drept victime ale pneumoniei obişnuite.

Câteva zile mai târziu, Vasilieva a fost chemată la un interogatoriu pentru comentariile sale. Medicul a declarat sfidător într-un alt videoclip că „Poţi trimite pe oricine vrei - Serviciul Federal de Securitate, serviciul de pompieri - dar adevărul nu se va schimba". Numărul real al cazurilor de coronavirus, a spus ea, "este mult mai mare decât spun autorităţile".

Dr. Vasilieva a fost oprită de poliţişti joi, în timp ce încerca să livreze consumabile medicale cu maşina la un spital din Okulovka, în nord-vestul Moscovei, potrivit colegei sale Natalia Kolosova, care se deplasa cu ea. "Ne aşteptau, clar", a spus Kolosova, menţionând că poliţiştii instituiseră un punct de control la intrarea în Okulovka, dar nu au oprit alte vehicule.

Dr. Vasilieva s-a prezentat vineri în instanţă, fiind acuzată de nerespectarea ordinelor poliţiei şi de încălcarea restricţiilor de carantină. Ea a fost eliberată vineri seara, după ce a primit ordin să plătească o mică amendă.

Natalia Zviagina, director pentru Amnesty Internaţional în Rusia, a condamnat detenţia, afirmând într-o declaraţie că: "Este uimitor faptul că autorităţile ruse par să se teamă de critici mai mult decât de pandemia mortală Covid-19". Prin reţinerea doctorului Vasilieva, a adăugat ea, autorităţile arată "că sunt dispuse să pedepsească profesioniştii din domeniul sănătăţii care îndrăznesc să contrazică varianta oficială rusă şi să expună defectele sistemului public de sănătate", arată New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii