Aplicaţia Angry Birds, folosită de agenţii de spionaj din SUA şi Marea Britanie
alte articole
Agenţiile americane şi britanice de spionaj accesează datele cu caracter personal ale utilizatorilor aplicaţiei Angry Birds, precum şi a altor aplicaţii mobile, potrivit ultimelor documente dezvăluite de fostul consultant al Agenţia Naţională de Securitate (NSA), Edward Snowden, acuzat de spionaj.
Potrivit informaţiilor dezvăluite, NSA vizează aplicaţiile mobile pentru a obţine o serie de date care variază de la locaţia persoanei, datele de contact, până la site-urile vizitate de aceasta.
Într-o declaraţie citată de BBC, NSA a precizat că nu este interesată de date dincolo de "obiectivele valide de informaţii externe".
"Orice implicaţie potrivit căreia colectarea de informaţii externe de către NSA este axată pe smartphone-uri sau mass-media sociale de comunicaţii ale americanilor obişnuiţi nu este adevărată", se precizează în declaraţie.
Raportul, publicat de New York Times, ProPublica şi The Guardian, susţine că NSA şi GCHQ, serviciul secret din Marea Britanie, au lucrat împreună încă din 2007 pentru a dezvolta metode de a accesa informaţii de la aplicaţiile pentru telefoane mobile şi tablete.
Scara la care s-au colectat date este neclară, însă rapoartele sugerează că sunt obţinute date dintr-o varietate de aplicaţii de cartografiere, jocuri şi reţele sociale, fiind folosite tehnici similare cu cele utilizate pentru a se intercepta traficul de Internet pe mobil şi mesajele text. Din documente reiese importanţa pe care cele două agenţii o dau aplicaţiilor mobile de date.
Programul de spionaj comun "înseamnă efectiv că oricine foloseşte Google Maps pe un smartphone lucrează în sprijinul unui sistem GCHQ", se precizează într-un document din 2008 al agenţia de informaţii britanice.
Un alt raport GCHQ din 2012 explică cum se pot extrage informaţii de la utilizatorii Angry Birds care au telefoane pe sistemul de operare Android. Până în prezent, jocul a fost descărcat de 1,7 miliarde de ori în întreaga lume.
Agenţia de spionaj britanic a declarat că nu doreşte să comenteze chestiuni legate de spionaj, dar a insistat că toate activităţile sale au fost "autorizate, necesare şi proporţionale".
Un alt document NSA a descris un scenariu perfect în care analiştii NSA ar putea obţine selecţii largi de informaţii din aplicaţii, inclusiv despre reţelele de telefon la care s-a conectat telefonul, documentele descărcate, site-urile vizitate, precum şi "listele de prieteni".
Alte aplicaţii menţionate de documente includ site-ul Flickr şi alte aplicaţiile care se conectează la Facebook.