Apărătorii din RM vor putea fi reţinuţi fără acordul Uniunii Avocaţilor în cazul infracţiunilor de corupţie şi celor flagrante
alte articole
În pofida grevei generale la care au recurs avocaţii în semn de protest, majoritatea parlamentară PAS a aprobat vineri, în lectura finală amendamentele la Legea cu privire la avocatură, care prevăd printre altele că apărătorii pot fi reţinuţi fără acordul Consiliului Uniunii Avocaţilor în cazul infracţiunilor de corupţie şi celor flagrante.
Preşedinta Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate care a promovat proiectul de lege a menţionat, în cadrul unui briefing, că în urma discuţiilor cu mediul avocaţilor şi cu reprezentanţii Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM) s-a ajuns la un compromis, care păstrează anumite garanţii pentru avocaţi, acestea fiind suficiente.
Astfel, modificările aprobate permit reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului fără acordul UAM, cu excepţia cazurilor de infracţiuni de corupere pasivă şi activă, trafic de influenţă şi a infracţiunilor flagrante.
Totodată, deputata a anunţat că a fost instituită şi o garanţie suplimentară. Ţinând cont de faptul că secretul profesional al avocaţilor este unul care trebuie protejat, percheziţia la sediul profesional al avocatului se va putea face doar cu asistarea decanului baroului pe circumscripţia pe care se află avocatul sau a unui avocat desemnat de acesta.
Proiectul de lege mai reglementează că persoanele care au cel puţin 10 ani de vechime în funcţia de judecător sau procuror să fie scutite doar de la efectuarea stagiului, nu şi de la susţinerea examenului, prevedere care „pe furiş” a fost introdusă în lege în aprilie 2021, de către majoritatea socialistă.
Mai mult, Olesea Stamate a explicat că pe 25 ianuarie este planificată şedinţa Comisiei de licenţiere, la care au fost depuse în jur de 60 de cereri din partea a foşti şi actuali procurori în funcţie şi judecători pentru a accede în profesia de avocat fără a susţine examenul, de aceea a fost strict necesar ca amendamentele să fie aprobate în şedinţa extraordinară din 21 ianuarie.
În nota informativă, autorii proiectului au notat că modificările la Legea cu privire la avocatură sunt necesare, având în vedere că, în viitorul apropiat, urmează a fi propus spre examinare şi adoptare un proiect de lege privind evaluarea extraordinară a procurorilor şi judecătorilor. În acest sens, este imperios necesar ca profesia de avocat să nu devină o ramură de refugiu, care să găzduiască persoanele ce au fost implicate în acte de corupţie, au intentat dosare politice sau au servit intereselor clanurilor mafiote.
„O bună parte dintre cei mai toxici procurori şi judecători, care fie fug, fie vor să se ascundă într-o altă ipostază – un detaşament întreg se pregăteşte în perioada imediat următoare să îmbrace o altă robă. Sunt sigur că năravurile au rămas aceleaşi”, a subliniat, în context, spicherul Parlamentului Igor Grosu, menţionând că iniţiativa legislativă nu suporta amânare.
Zeci de avocaţi au protestat vineri, în faţa Parlamentului nefiind de acord cu amendamentele PAS la Legea cu privire la avocatură. În zilele de 18 şi 19 ianuarie aceştia au fost în grevă japoneză.
În semn de protest, şi deputaţii din Blocul comuniştilor şi socialiştilor au părăsit sala de şedinţe a Legislativului anunţând că vor contesta legea la Curtea Constituţională.