Moldova va putea achiziţiona energie electrică din cel puţin două surse

.
. (Ki Price / AFP / Getty Images)

Republica Moldova va putea achiziţiona energie electrică din cel puţin două surse. Pentru crearea cadrului normativ necesar în acest sens, Parlamentul a aprobat, vineri, un proiect de modificare a Legii cu privire la energia electrică, în prima lectură.

Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a explicat că în anii precedenţi Republica Moldova procura energie electrică de la un singur furnizor. Participanţii la următoarele licitaţii vor fi obligaţi să achiziţioneze energia electrică din cel puţin două surse, ca măsură de creştere a siguranţei aprovizionării ţării cu energie.

Urmează a fi modificate şi condiţiile de depunere a garanţiilor financiare de către participanţii la licitaţiile pentru energie electrică: mărimea garanţiei va fi stabilită într-o măsură rezonabilă de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE).

Prin urmare se propune completarea atribuţiilor ANRE; modificarea şi stabilirea modelelor aplicabile pentru asigurarea independenţei operatorului sistemului de transport; stabilirea cerinţelor privind desemnarea operatorului de sistem independent, a procedurilor aplicate la desemnarea acestuia, atribuţiilor şi obligaţiilor de bază.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la energia electrică urmează a fi votat în lectură finală.

„Ne-am propus să sporim securitatea energetică a ţării şi să diversificăm sursele de energie electrică, astfel încât să nu ne mai pomenim în situaţii de criză similare celor pe care le trăim în prezent”, a notat, în context, premierul R. Moldova, Natalia Gavriliţa.