Anul 2015 aduce două noi mari şantiere în Bucureşti. Lărgirea Prelungirii Ghencea amânată din nou
alte articole
Primăria Capitalei va demara în acest an două mari proiecte de infrastructură, respectiv lărgirea străzii Fabrica de Glucoză la două benzi pe sens, şi pasajul pietonal de la Piaţa Romană, informează Hotnews. Lucrările de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea -aşteptate cu mare interes de locuitorii din cartier, care au organizat numeroase proteste, revoltaţi că stau zilnic ore în şir în trafic - au fost amânate pentru 2016.
În timp ce utilitatea pasajului pietonal de la Piaţa Romană este pusă la îndoială atât de societatea civilă cât şi de o serie de profesionişti în domeniu, lărgirea străzii Fabrica de Glucoză este considerată o necesitate pentru preluarea traficului de pe autostrada A3, care ar urma să intre în Bucureşti în aprilie 2015, mai relatează sursa citată. Cele două proiecte însumează 165 milioane de lei.
Bugetul PMB în 2015 pentru proiecte de infrastructură se ridică la circa 400 milioane de lei, mare parte din aceşti bani urmând să fie alocaţi finalizării lucrărilor începute în anii precedenţi, respectiv Pasajul subteran de la Piaţa Sudului, modernizarea Şos. Pantelimon-Iancului, drumul expres spre A1 şi Podul de la Ciurel, Pasajul peste Dâmboviţa de pe bd. Nicolae Grigorescu. În consecinţă, pentru lucrări noi rămân relativ puţini bani. În 2014, municipalitatea a alocat circa 380 milioane lei pentru marile proiecte de infrastructură, faţă de circa 800 milioane lei alocate în 2010.
Unul din cele mai importante proiecte noi pentru 2015, lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, porneşte din start cu probleme. Proiectul necesită exproprieri iar Consiliul General al Municipiului Bucureşti încă nu a decis ce terenuri vor fi expropriate.
În 2010, Consiliul General a aprobat o prima hotărâre privind culoarul de exproprieri şi despăgubirile în cuantum de 163 milioane lei, însă legea s-a modificat şi această hotărâre trebuie reaprobată, relatează Hotnews. În 2014, proiectul a ajuns de mai multe ori pe ordinea de zi a şedinţelor CGMB, fără să fie aprobat, aleşii locali motivând că suma alocată exproprierilor este prea mare. Nici reducerea sumei alocate exproprierilor de la 163 milioane lei la 60 milioane lei, nu a ajutat, luptele pentru putere între partidele politice din CGMB amânând aprobarea proiectului.
În ceea ce priveşte Pasajul subteran pietonal de la Piaţa Romană, acesta costă circa 65 milioane de lei, iar lucrările vor dura circa un an şi jumătate. Pasajul va avea 5 intrări - două la ASE, una în faţă la coloane, unul în faţa BCR şi un altul între Bd. Lascăr Catargiu şi Dacia, scopul său declarat fiind de a fluidiza traficul în zonă şi de a îmbunătăţi circulaţia pietonală.
Lărgirea străzii Prelungirea Ghencea se va lăsă aşteptată pentru încă un an, spre dezamăgirea locuitorilor din zonă, care speră de ani de zile ca autorităţile să-şi respecte promisiunile şi să remedieze problemele de infrastructură. Locuitorii din cartier şi din localităţile limitrofe au organizat numeroase proteste reclamând orele nesfârşite petrecute în trafic, lipsa staţiilor de autobuz, a trotuarelor, pistelor pentru biciclişti precum şi lipsa unui pasaj între Centura Capitalei şi Domneşti.
În urma protestelor, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) a anunţat înainte de alegerile prezidenţiale că, începând din primăvara lui 2015, va începe lucrările la un pasaj între Centura Capitalei şi Domneşti.
CNADNR mai preciza în octombrie 2014 că, până la finele lunii, consiliul Interministerial de Lucrări Publice urmează să aprobe indicatorii tehnico-economici ai proiectului, după care, în noiembrie, obiectivul de investiţii "Pasaj suprateran Centura Bucureşti-Domneşti", va fi promovat prin Hotărâre de Guvern, iar lucrările vor începe în primăvara lui 2015.
În 2007, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a alocat circa 400 milioane de lei pentru lărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, până la limita administrativă a oraşului. La opt ani de atunci, nu s-a făcut încă nimic. În 2013, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, promitea că lucrările vor începe în 2014 şi se vor finaliza până în 2016, promisiune care nu va fi respectată.