Veşti bune în preajma alegerilor: CNADNR anunţă un pasaj între Centura Capitalei şi Domneşti

Protest în Prelungirea Ghencea, pentru modernizarea infrastructurii rutiere, 14 septembrie 2014.
Protest în Prelungirea Ghencea, pentru modernizarea infrastructurii rutiere, 14 septembrie 2014. (Ioan Florea, Epoch Times)

În urma protestelor bucureştenilor din Prelungirea Ghencea şi a cetăţenilor din localităţile limitrofe, care reclamă condiţiile improprii de trafic din zonă, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) informează că, începând din primăvara lui 2015, va începe lucrările la un pasaj între Centura Capitalei şi Domneşti.

CNADNR mai precizează că, până la finele lunii curente, consiliul Interministerial de Lucrări Publice urmează să aprobe indicatorii tehnico-economici ai proiectului, după care, în noiembrie, obiectivul de investiţii "Pasaj suprateran Centura Bucureşti-Domneşti", va fi promovat prin Hotărâre de Guvern.

Emiterea Ordinului de începere a lucrărilor la Pasaj se va face în primăvara anului 2015, mai informează CNADNR, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Anunţul CNADNR, făcut cu două săptămâni înainte de alegerile pentru Cotroceni, vine după ce, timp de luni de zile, cetăţenii din Ghencea au protestat pe toate căile posibile - de la petiţii până la proteste stradale - faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor la problemelor lor. Bucureştenii din Prelungirea Ghencea s-au plâns că autorităţile le promit de ani de zile modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale, respectiv stradă, trotuare, pistă de biciclete, pod peste Centură, fără să se ţină de cuvânt.

În ultimele trei luni, mobilizaţi de grupul de iniţiativă Prelungirea Ghencea (www.facebook.com/InitiativaDinPrelungireaGhencea), bucureştenii, precum şi cetăţenii comunelor care intră în Bucureşti prin Ghencea, au ieşit în stradă de patru ori, ultima oară astăzi, într-un marş care a durat două ore.

La fiecare acţiune au fost invitaţi şi oficialii care, în urmă cu un an, promiteau demararea lucrărilor la Proiectul “Penetraţie Prelungirea Ghencea–Domneşti’’, respectiv premierul Victor Ponta, primarul general Sorin Oprescu şi preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache.

Invitaţiile nu au fost onorate, în schimb CNADNR a remis vineri un comunicat pentru a informa că "de la momentul în care a avut loc întâlnirea dintre premierul României domnul Victor Ponta, primarul general al Capitalei domnul Sorin Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov domnul Marian Petrache şi reprezentanţii CNADNR SA, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a elaborat studiul de fezabilitate precum şi documentaţia de atribuire aferentă obiectivului "Pasaj suprateran Centura Bucureşti - Domneşti", acestea fiind deja aprobate în Comitetului Tehnic Economic al CNADNR SA".

Reamintim că nemulţumirea cetăţenilor din Prelungirea Ghencea în ceea ce priveşte infrastructura datează de ani de zile, oamenii fiind în permanenţă amăgiţi de autorităţi. În 2007, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a alocat circa 400 milioane de lei pentru lărgirea Bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, până la limita administrativă a oraşului. Pe 8 noiembrie 2007, PMB a semnat cu asocierea de firme Alpine Bau - Search Corporation un contract de 135 milioane de lei pentru construirea drumului, însă contractul nu s-a concretizat.

Şase ani mai târziu, în 2013, Sorin Oprescu, promitea că lucrările vor începe în 2014 şi se vor finaliza până în 2016. A mai trecut un an şi în zonă nu s-a făcut încă nimic. Mai mult, în bugetul municipalităţii se arată că, până la finele anului 2013, pentru acest proiect s-au cheltuit cca 141 milioane lei, dar nu se ştie pentru ce anume.

La rândul lor, Victor Ponta şi Dan Şova promiteau şi ei în 2013 că vor realiza un pasaj peste Centură, în continuarea Prelungirii Ghencea. Şova promitea chiar că proiectul va fi gata în 2014. Nici Guvernul, nici Primăria nu au respectat însă ce au promis. În bugetul primăriei pe 2014 pentru proiectul Prelungirea Ghencea au fost alocate doar 5 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea proiectului este estimată la 500 de milioane.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne