Anticorpi umani, eficienţi împotriva coronavirusului MERS, descoperiţi într-o „bancă” de anticorpi din SUA
alte articole
Cercetătorii americani au anunţat, marţi, că au descoperit anticorpi umani care pot deschide calea spre un tratament eficient împotriva coronavirusului MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu).
Anunţul oamenilor de ştiinţă vine într-un moment crucial. Peste 100 de persoane au murit în urma infecţiei cu MERS pe teritoriul Arabiei Saudite iar numărul victimelor creşte într-un ritm alarmant.
MERS şi-a făcut apariţia pentru prima oară în 2012, în Arabia Saudită, şi are o rată a mortalităţii ce depăşeşte 40% din bolnavi. Acesta este primul progres al doctorilor în confruntarea cu periculoasa maladie.
Anticorpii neutralizează o parte importantă a virusului care îi permite acestuia să se ataşeze de receptori pentru a infecta celulele umane. Virusologii de la Institutul anti-cancer Dana-Farber din Boston au descoperit anticorpii într-o „bancă” ce păstra 27 de miliarde de specimene diferite.
Anticorpii sunt produşi de sistemul imunitar şi au capacitatea să combată corpurile străine din organism, împiedicându-le să infecteze celulele umane.
Cercetătorii au descoperit şase anticorpi viabili împotriva coronavirusului MERS. Cel mai eficient anticorp va fi produs într-o cantitate mare pentru a fi folosit în testele pe primate şi şoareci.
De la începutul epidemiei din Arabia Saudită, în urmă cu două săptămâni, s-au înregistrat cel puţin 339 de persoane afectate de MERS, printre care şi multe cadre medicale, iar numărul infecţiilor este în creştere.