Antibioticele din carnea pe care o consumăm: efecte adverse şi pericole asociate

Carne de pui in supermarket.
Carne de pui in supermarket. (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)

Sănătatea noastră este în mare măsură determinată de produsele cu care ne alimentăm. Nici carnea nu este o excepţie de la această regulă, în special în ziua de azi, când a devenit o componentă importantă a dietei omului modern şi reprezintă o sursă preţioasă de nutrienţi. Totuşi, multe din aceste proprietăţi benefice pot fi neutralizate de efectele antibioticelor existente în carnea pe care o consumăm.

Trebuie să recunoaştem că, în anumite situaţii de viaţă şi cu condiţia de a fi utilizate în mod corespunzător, antibioticele sunt pur şi simplu de neînlocuit. În acelaşi timp, antibioticele ne pot cauza un prejudiciu enorm, dacă ajung să pătrundă necontenit în interiorul corpului nostru.

Principalii vinovaţi de prezenţa exagerată a antibioticelor în carnea de pe mesele noastre sunt producătorii imorali. În goana după profituri enorme şi rapide, aceştia administrează animalelor doze mari de medicamente, fără să respecte termenele de eliminare a preparatelor din organism. Folosirea medicamentelor este în mare parte justificată de necesitatea prevenirii unor eventuale epidemii, în urma cărora carnea ar fi infestată şi nu ar mai putea fi consumată. Totuşi, ca să nu provoace daune organismului uman, antibioticele trebuie folosite de crescătorii de animale în strictă conformitate cu normele stabilite de specialiştii în domeniu.

În prezent, există o listă de preparate medicamentoase care pot fi folosite în procesul de producţie a cărnii şi dozele admisibile în acest sens. Totodată, producătorii trebuie să respecte intervalul de timp în care antibioticul este eliminat integral din organismul animalului. Numai după aceasta se poate face sacrificarea animalului. În caz contrar, carnea şi produsele de origine animală vor conţine o cantitate mare de preparate medicamentoase.

De foarte multe ori, antibioticele sunt administrate şi animalelor sănătoase. Producătorii recurg la o astfel de „profilaxie” pentru a camufla condiţiile improprii în care este crescut animalul, cum ar fi insuficienţa nutreţurilor calitative, îngrijire calificată şi spaţiu echipat.

O altă cauză a prezenţei unui nivel ridicat de antibiotice este „prelucrarea” cărnii cu preparate medicamentoase imediat înaintea comercializării acesteia. Procedura are ca scop sporirea termenului de valabilitate a cărnii şi oferirea unui aspect „proaspăt” timp de mai multe zile, pentru că s-a reuşit stoparea înmulţirii exagerate a microorganismelor din ţesuturi.

Capacitatea antibioticelor de a combate bolile infecţioase scade odată cu întrebuinţarea frecventă a acestora. De regulă, medicii nu se grăbesc să prescrie antibiotice fără a avea un motiv bine întemeiat. Dacă antibioticele vor pătrunde în mod constant în corpul nostru, împreună cu carnea pe care o consumăm zilnic, acestea îşi vor pierde treptat eficacitatea în faţa a tot felul de agenţi patogeni. În consecinţă, va deveni foarte dificil să vindecăm o amigdalită simplă sau o bronşită cu medicamentele obişnuite şi va trebui să recurgem la preparate mai puternice. Iată un alt risc al poluării necontenite a organismului nostru cu antibioticele din carne.

În plus, antibioticele pot deveni cauza unor reacţii alergice severe. Un produs prelucrat cu medicamente antibacteriene consumat o singură dată nu poate să provoace daune semnificative, dar dacă sunt ingerate permanent, pot provoca dermatite severe sau edeme. Antibioticele din carne pot determina, de asemenea, scăderea imunităţii, în special în cazul copiilor.

Trebuie să ştim că nivelul cel mai ridicat de antibiotice se întâlneşte în carnea de pasăre. Carnea de porc conţine mai puţine medicamente, iar carnea de vită este cea mai inofensivă din acest punct de vedere.

Tratamentul termic este capabil să distrugă structura chimică a antibioticelor, însă pentru aceasta carnea trebuie preparată timp de cel puţin o oră. Dacă intenţionaţi să consumaţi carne de pui, prima fiertură trebuie neapărat aruncată.

Atunci când cumpărăm carne trebuie să fim foarte atenţi la termenul de valabilitate indicat pe ambalaj. Dacă termenul de păstrare este prea mare, atunci, cel mai probabil, carnea a fost tratată cu antibiotice. Cel mai bine este să procurăm carne de la gospodăriile private.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură