Hacker misterios divulgă e-mailuri ale unui expert în Rusia din Departamentul de Stat al SUA

(Getty Images)
Andrei Popescu
18.07.2017

În contextul unui moment sensibil pentru relaţiile diplomatice ruso-americane, Foreign Policy a declarat vineri că mai multe e-mailuri care aparţin unui oficial superior din Departamentul de Stat american, care este implicat în probleme legate de Rusia, au fost divulgate de un hacker cunoscut sub numele de “Johnnie Walker”, conform website-ului Zero Hedge.

Oficialul, a cărui muncă se concentrează pe problemele interne ale Rusiei şi care a fost descris de Financial Times ca fiind „probabil principalul expert privind Rusia în întreaga administraţie SUA şi care ştie mai mult decât oricine ce se întâmplă acolo”, aparent a fost interesat în special în mass media rusă şi despre schimbări în cadrul guvernului rus.

E-mailurile, care au fost obţinute dintr-un cont de e-mail neguvernamental piratat pe o perioadă de doi ani, au fost trimise către „un număr necunoscut de destinatari” şi, în timp ce primele e-mailuri au fost divulgate în 10 iulie, ele nu au atras atenţia decât vinerea trecută, când atât Foreign Policy cât şi Newsweek au comentat despre piratarea adresei.

Într-o scrisoare care anunţa presupusul atac cibernetic, Johnnie Walker a declarat că e-mailurile dezvăluite vor furniza dovezi privind organizarea unei aşa zise „agende în multe ţări din jurul lumii, în special unde situaţia nu este sigură”. Expeditorul a mai susţinut, de asemenea, că oficialul Departamentului de Stat s-a aflat în contact cu diverse agenţii de informaţii, inclusiv CIA, precum şi cu „mainstream media, ONG-uri şi fonduri internaţionale”.

Deşi presupusa victimă a spargerii cibernetice „deţine o poziţie de top în Biroul de Informaţii şi Cercetare al Departamentului de Stat” şi în timp ce numele a fost dezvăluit în e-mailurile divulgate, revista Foreign Policy nu a menţionat numele, invocând o cerere din partea Departamentului de Stat, care până acum nu a confirmat şi nici nu a negat atacul. E-mailurile divulgate au fost publicate pe Internet pe website-ul Pastebin, deşi autenticitatea lor rămâne neclară pe moment. Descrierea celor trei arhive disponibile pentru download precizează, de asemenea, numele presupusului agent.

Ca preludiu la publicarea e-mailurilor, misteriosul hacker a declarat:

„Poate bănuiaţi că Departamentul de Stat al SUA are o influenţă directă asupra stabilirii agendei în interiorul şi exteriorul ţării. Acum puteţi să vă asiguraţi că e adevărat. Daţi-mi voie să vă arăt corespondenţa dintre Robert P. Otto, adjunctul şefului de personal al Agenţiei pentru Informaţii, Supraveghere şi Recunoaştere, şi colegii săi, ofiţeri CIA şi din alte agenţii de informaţii, precum şi cu reprezentanţi ai mass mediei mainstream, ai unor ONG-uri, ai unor fonduri internaţionale şi think tank-uri.

Cu privire la intimitate, am şters corespondenţa sa cu soţia şi rudele sale. Restul e-mailurilor vor oferi dovezi privindu-i pe cei responsabili pentru diferite campanii de informare, pentru aşa-zisa creare de mituri şi, în esenţă, privindu-i pe cei care sunt implicaţi în promovarea “valorilor americane” în jurul lumii.”

Cu două zile înainte de prima rundă a alegerilor franceze, o serie de documente interne legate de candidatul prezidenţial Emmanuel Macron – care a câştigat în cele din urmă alegerile – a fost de asemenea publicată pe Pastebin, deşi nu este clar dacă cele două operaţiuni de divulgare de informaţii au vreo legătură. Pe lângă numele victimei, conţinutul documentelor nu a fost publicat în mass media occidentală, deşi publicaţia rusească Kommersant a declarat că a avut acces la informaţii.

Kommersant a declarat că datele trimise de oficialul american colegilor săi au legătură cu articole publicate de diverse organizaţii media ruseşti, inclusiv Novaia Gazeta, The New Times, Vedomosti sau RBK etc. Aparent, oficialul american a fost interesat în special de aspecte legate de conturile de social media ale oficialilor ruşi, schimbările de personal în agenţiile guvernamentale şi influenţa exercitată de unii oficiali ruşi de stat.

Conform raportului, nu este clar dacă a fost vorba de o singură scurgere de informaţii sau doar unul dintr-o serie de atacuri cibernetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor