Oficial ONU: Banii nu par să fie principalul motiv al atacului cu virusul NotPetya

Investigatorii încă nu ştiu cine a lansat cel mai recent atac cibernetic global, dar strategia hackerilor sugerează că banii nu au fost principalul motiv, a declarat un înalt oficial ONU însărcinat cu infracţiunile cibernetice.
(Frank Chen/Getty Images)
Andrei Popescu
04.07.2017

Virusul NotPetya folosit în acest ultim atac cibernetic global masiv a fost foarte avansat şi mai avansat decât programul utilizat în precedentele atacuri de tipul ransomware care au folosit virusul wannacry, a declarat Neil Walsh, directorul Programului Global al ONU privind Infracţiunile Cibernetice, din Viena.

Dar hackerii implicaţi în atacul cibernetic din 27 iunie au manifestat o abilitate redusă în ceea ce priveşte colectarea banilor de la victime în schimbul deblocării calculatoarelor ce au fost blocate de malware-ul trimis de atacatori.

Walsh a declarat că făptaşii au creat o singură adresă de email pentru primirea banilor de la victime sub formă de bitcoin, facilitând sarcina furnizorului adresei de email să închidă contul hackerilor în 28 iunie şi să blocheze transferul de bitcoin.

Walsh a mai declarat că acest lucru sugerează că hackerii au avut o experienţă infracţională limitată şi indică în direcţia unei operaţiuni conduse de stat sau de amatori. El a adăugat însă că identitatea atacatorilor rămâne necunoscută.

Virusul s-a răspândit rapid, în special în Ucraina, deoarece a infiltrat programul folosit de autoritatea fiscală din Kiev, a mai precizat Walsh.

Experţii în securitate cibernetică încă mai examinează dacă Ucraina a fost vizată în mod deliberat, a adăugat el.

Deşi companiile şi utilizatorii privaţi de calculatoare îşi pot reduce riscul unui atac prin actualizarea programului lor de securitate, unele vulnerabilităţi vor rămâne întotdeauna, a adăugat Walsh.

Totuşi, protecţia împotriva atacurilor de tipul ransomware este foarte uşoară, a declarat el. Este nevoie doar de copierea regulată a datelor, care pot fi folosite în cazul în care hackerii blochează sau distrug respectivele date.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor