Ştiri triste: hackerii ar ataca uzine nucleare

S-ar putea că aproximativ 12 companii care operează centrale nucleare pe cuprinsul SUA să fi fost atacate de hackeri care lucrează pentru un guvern străin, probabil cel al Rusiei, în ultimele câteva săptămâni, conform mai multor rapoarte publicate joi.
(Getty Images)

Încercarea hackerilor de a pătrunde în reţelele de calculatoare al companiilor – inclusiv Wolf Creek Nuclear Operating Corporation în Kansas – ar putea fi un act de spionaj cibernetic sau o tentativă de a submina serviciile americane de furnizare a energiei. Într-un raport comun publicat săptămâna trecută de către Departamentul Securităţii Interne şi FBI, agenţiile guvernamentale au avertizat în privinţa tentativelor de piratare, conform New York Times, care a pretins că a avut acces la raportul respectiv. S-ar putea ca hackerii să fi trimis rezumate false pe adresele de e-mail ale unor oficiali de rang înalt din aceste organizaţii, a susţinut New York Times. Nu este clar în cât de multe companii au reuşit hackerii să pătrundă.

Totuşi, agenţiile guvernamentale au declarat joi că nu există nicio ameninţare curentă la adresa publicului.

În timp ce New York Times a declarat că originea hackerilor nu este cunoscută, Bloomberg a precizat că principalul suspect al atacurilor, desfăşurate începând cu luna mai, este Rusia. Bloomberg a citat detalii furnizate de trei oficiali guvernamentali familiari cu această problemă.

Posibilele legături între hackeri şi Rusia pot fi îngrijorătoare într-un moment în care se adânceşte investigaţia asupra presupusului amestec al Kremlinului în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut. Preşedintele american Donald Trump a declarat joi la o conferinţă de presă în Varşovia, înainte de summitul G20 din Hamburg: „Cred că a fost Rusia şi cred s-ar putea să fi fost alte persoane şi alte ţări. Ar fi putut să fie o mulţime de persoane care să se fi amestecat”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut la rândul său în luna iunie că hackeri din Rusia s-ar putea să fi fost implicaţi în piratarea campaniei prezidenţiale din SUA. El a numit aceşti potenţiali hackeri “patrioţi” dar, totuşi, a negat acuzaţiile privind implicarea guvernului rus.

Speculaţiile privind actualele tentative de hacking cu scopul de a afecta infrastructura energetică din SUA aduc aminte de pana masivă de curent înfruntată de Ucraina în decembrie 2015. Aproximativ 80.000 de cetăţeni din vestul Ucrainei au fost afectaţi de atacurile cibernetice desfăşurate asupra reţelelor de electricitate, care au provocat pene de curent. Guvernul ucrainean a tras la răspundere serviciile de securitate ale Rusiei.