Ankara: Acordul ruso-armean va încinge Caucazul

Guvernul turc şi-a exprimat îngrijorarea că acordul dintre Rusia şi Armenia privind unificarea sistemelor lor de apărare antiaeriană şi recenta declaraţie a Armeniei că practic nu mai există un acord de încetare a focului cu Azerbaidjanul în regiunea separatistă Nagorno-Karabah va creşte riscul unor ciocniri violente în Caucaz.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu. (KIMIMASA MAYAMA/AFP/Getty Images)

Un oficial turc a declarat, cu condiţia anonimatului, că Rusia şi Armenia trebuie să se abţină de la acţiuni care ar pune în pericol pacea regională din Caucaz.

Oficialul a mai susţinut că Ankara favorizează continuarea bunelor relaţii de vecinătate din Caucaz.

Rusia şi Armenia au decis să îşi unifice sistemele de apărare pentru a-şi consolida frontierele aeriene în Caucaz.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi omologul său armean Seyran Ohanyan au semnat un acord în 23 decembrie pentru a forma un Sistem Comun de Apărare Aeriană în Caucaz, conform Hürriyet Daily News.

În plus, Armenia a susţinut în 22 decembrie că acordul de încetare a focului semnat cu duşmanul său Azerbaidjanul în privinţa regiunii separatiste Nagorno-Karabah nu mai există de fapt, descriind desele dispute de pe linia de front ca “război”.

Declaraţia Ministerului armean al Apărării a fost făcută în contextul în care discuţiile recente din Elveţia între liderii din Azerbaidjan şi Armenia – Ilham Aliyev şi, respectiv, Serzh Sargsyan – cu privire la viitorul regiunii disputate nu au avut rezultate tangibile.

“Ceea ce avem astăzi este un război”, a declarat jurnaliştilor Artsrun Hovhannisyan, purtător de cuvânt al Ministerului armean al Apărării.

“Trebuie să folosim cuvântul ‘război’ deoarece nu mai există niciun acord de încetare a focului”, a adăugat el, acuzând Azerbaidjanul de provocări militare de-a lungul graniţei comune cu foştii săi vecini sovietici şi de-a lungul liniei de front din Karabah. În acelaşi timp, oficialii azeri au făcut contra-acuzaţii, învinuind Armenia pentru recenta intensificare a tensiunilor.

“Încălcările acordului de încetare a focului au loc datorită prezenţei ilegale a forţelor armene în teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului”, a susţinut în 22 decembrie Hikmat Hajiyev, purtător de cuvânt al Ministerului azer de Externe.

Referitor la tensiunile azero-armene, oficialul turc a susţinut că Armenia, care a ocupat regiunea Nagorno-Karabah timp de aproape 20 de ani, a respins apelurile internaţionale, în special cele ale ONU, pentru soluţionarea acestui conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe