Un nou marş PEGIDA atrage peste 10.000 de manifestanţi anti-Islam în Dresda
alte articole
Între 10.000 şi 12.000 de susţinători ai mişcării PEGIDA au ieşit pe străzile oraşului german Dresda după anunţarea unui nou plan destinat creării a unui număr suplimentar de 100.000 de locuri în centrele de primire ale refugiaţilor din UE şi Balcani.
Susţinătorii PEGIDA (Europenii Patrioţi Împotriva Islamizării Occidentului) s-au adunat din nou ieri pentru o “mare plimbare de seară”, a raportat Sachsische Zeitung. Manifestanţii, însoţiţi de poliţie, au mărşăluit cu steaguri şi bannere.
Lutz Bachmann, fondatorul PEGIDA, s-a adresat mulţimii, discutând despre democraţie şi politica guvernului german privind refugiaţii.
Aproximativ 1.500 de contra-manifestanţi PEGIDA au demonstrat şi ei în Dresda, iar poliţia a ţinut la distanţă cele două tabere pentru a evita eventuale violenţe. Peste 450 de ofiţeri de poliţie au fost trimişi pe străzile oraşului pentru a menţine sub control securitatea acestuia.
Germania se confruntă cu un val de violenţe islamofobe şi anti-imigraţie în lunile recente, după ce a început să devină principala destinaţie pentru refugiaţii care fug din zonele de conflict din Siria sau alte ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.
Protestul de luni are loc exact la o săptămână după ce mii de susţinători PEGIDA au inundat centrul oraşului Dresda pentru a marca aniversarea unui an de la formarea mişcării.
Protestul de luni a fost declanşat de anunţarea planului de acţiune format din 17 puncte anunţat duminică de Uniunea Europeană, care prevede printre altele crearea unui număr suplimentar de 100.000 de locuri pentru a acomoda refugiaţii blocaţi pe ruta dintre Grecia şi Germania.
În ciuda protestelor puternice din partea localnicilor, conducerea oraşului a permis refugiaţilor să se mute într-o fostă şcoală din Dresda.
PEGIDA a fost puternic criticată de autorităţile germane, care au declarat că organizatorii acestor mitinguri sunt “extremişti şi demagogi de extremă dreapta”. Mişcarea este criticată pentru incitarea la rasism, xenofobie şi islamofobie. Totuşi organizaţia insistă că “într-o societate democrată trebuie să fie posibil să se ajungă la o discuţie publică şi la un discurs public” în legătură cu pericolele fluxului necontrolat de refugiaţi.