Angela Merkel: Moldova are viitor european
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel susţine parcursul european al Moldovei şi consideră că Republica Moldova este un pilon al Parteneriatului Estic. Totodată potrivit oficialului European, formatul de negocieri 5 2 va permite găsirea unei soluţii pentru reglementarea conflictului transnistrean. Aceste declaraţii au fost făcute de Cancelarul german în timpul vizitei sale oficiale în Moldova.
În contextul celor expuse Angela Merkel a menţionat: "Succesele obţinute în domeniul reformelor aici, în Moldova, sunt foarte clare. Moldova este un pilon al Parteneriatului Estic. Republica Moldova are o perspectivă europeană, dar acum este important să se facă primii paşi în această direcţie. Aici este vorba de Acordul de asociere, Acordul de liber schimb, de problema liberalizării regimului de vize. Iată de ce UE a pus la dispoziţie resurse financiare pentru ambele maluri ale Nistrului.".
"Noi privim cu atenţie şi relaţiile comerciale dintre UE şi Moldova. Nu este vorba doar de promovarea economiei, ci şi de contacte între oameni. Mă refer aici la obligativitatea vizelor. Prin noul acord de liberalizare a vizelor există o obligaţiune şi un compromis bun. Scopul este libertatea oamenilor. Mă bucur că Moldova se află pe un drum bun în acest sens", a declarat oficialul.
În timpul discursului, cancelarul german a ţinut să ne încurajeze că am pornit pe drumul integrării în UE. În acest sens Merkel a precizat: "Aveţi o dezvoltare prosperă. Vă încurajez că aţi pornit pe acest drum spre integrarea în Uniunea Europeană. UE vă oferă sprijinul respectiv. Fiţi convinşi, nu doar că v-am remarcat, ci vom fi mereu alături de dumneavoastră prin sfaturi, prin cooperare. Sporim angajamentele noastre. Intenţionăm să avem o sistematizare a colaborării noastre. Scopul este ca potenţialul dvs. să fie sprijinit. Cetăţenii Moldovei trebuie să fie mulţumiţi că se fac progrese pentru modernizarea ţării. Moldova a optat pentru reforme, astfel e pregătit fundamentul pentru un stat democratic. Interesul general public trebuie să fie orientarea unui stat viabil. Democraţia drepturilor omului e statul de drept, opinia publică".
Oficialul European a mai precizat că negocierile în vederea soluţionării diferendului transnistrean trebuie să se desfăşoare în formatul 5 2, explicând: "Formatul 5 2 al negocierilor este unul bun. Este important ca şi statele membre ale Uniunii Europene să se implice în acest proces. Germania a făcut acest lucru de la început. Formatul de negocieri 5 2 va permite găsirea unei soluţii pentru reglementarea conflictului transnistrean". Un pas important în acest proces a fost iniţiativa de la Meseberg de acum doi ani, când fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, şi-a exprimat acordul să contribuie, împreună cu Germania, la soluţionarea conflictului transnistrean, a mai spus Angela Merkel
"A fost o dorinţă personală să fac o vizită în Moldova. Unul din motive este faptul că Republica Moldova are o poziţie şi un nume geografic important, dar şi pentru faptul că suntem foarte apropiaţi. Cu un secol în urma aici au trăit germani, succesorii acestor oameni sunt legaţi de Moldova. Republica Moldova este un pilon al Parteneriatului Estic", a mai evidenţiat cancelarul german.
Precizăm că Angela Merkel, a susţinut un discurs public la Palatul Republicii din Chişinău. În sală au fost prezenţi mai mulţi oficiali, iar afară au fost amplasate două ecrane pe care s-a transmis mesajul cancelarului federal.