Merkel la Chişinău: Soluţionarea diferendului transnistrean ar putea să fie amânată până după 2015

Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (JOHANNES EISELE / AFP / GettyImages)

Cancelarul german Angela Merkel va efectua o vizită la 22 august la Chişinău consacrată perspectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova şi soluţionării problemei transnistrene. Autorităţile moldovene speră ca această vizită să impulsioneze dialogul ruso-german cu privire la Transnistria, care a fost suspendat după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, comentează în ediţia sa de luni ziarul Nezavisimaia Gazeta. Unii analişti moldoveni sunt însă sceptici şi apreciază că până în 2015 este greu de vorbit de o rezolvare a diferendului de pe Nistru.

Cu toate acestea, indiferent dacă vor fi sau nu adoptate acorduri cu această ocazie, avantajele acestei vizite sunt evidente, consideră politicieni şi experţi moldoveni.

'Întâi de toate pentru Republica Moldova aceasta înseamnă publicitate - mediile internaţionale vor urmări vizita dnei Merkel şi Moldova va fi menţionată în acest context', apreciază Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice din Chişinău. În opinia sa, după vizita cancelarului german, va creşte numărul europenilor care vor şti unde se află Republica Moldova pe hartă.

Potrivit acestuia, autorităţile moldovene vor încerca să obţină reluarea şi intensificarea dialogului în problema transnistreană între Berlin şi Moscova.

Evocând discuţiile ruso-german cu privire la Transnistria pe timpul preşedinţiei lui Dmitri Medvedev, expertul moldovean a amintit că unul din scenariile propuse dezbaterii atunci viza unificarea Moldovei cu Transnistria sub forma unei federaţii.

Chişinăul însă nu acceptă o federaţie, care, în viziunea Moscovei, înseamnă drepturi egale între subiecţi. 'Dacă Tiraspolul obţine drepturi egale cu Chişinăul, acesta din urmă va pierde într-o serie de poziţii. Autorităţile moldovene vor încerca să-i explice acest lucru dnei Merkel, astfel încât este greu să ne aşteptăm la noi reţete germane de soluţionare rapidă. Dar, Berlinul ar putea aduce la urechile Moscovei acest raţionament. La fel ca faptul că Transnistria reprezintă ancora statalităţii Republicii Moldova. Adică, dacă reîntregirea Republicii Moldova se va întâmpla, ea se va menţine ca stat şi procesul plecării ei în România va fi oprit', a subliniat expertul menţionat pentru Nezavisimaia Gazeta.

'Chişinăul aşteaptă continuarea dialogului Merkel-Medvedev, dar de acum cu Putin. Din moment ce Berlinul şi Moscova nu au astăzi un răspuns clar la problema privitoare la statutul Transnistriei şi al forţelor de menţinere a păcii din regiune, nu trebuie să ne aşteptăm la vreun progres în problema transnistreană', consideră la rândul său expertul ucrainean Vitali Kulik, şeful Centrului de studii ale societăţii civile din Kiev.

În privinţa unei eventuale unificări între Moldova şi Transnistria şi crearea unei federaţii, aşa cum a propus anterior Germania, ceea ce ar însemna semnarea unui acord şi demararea efectivă a procesului de reintegrare, nici Chişinăul, nici Tiraspolul, în opinia sa, nu au o poziţie clară şi nu este clar dacă părţile doresc să facă acest lucru.

'Recent, Putin a spus că mingea este în terenul Transnistriei, iar Moscova va fi de acord cu orice decizie a sa. La ce fel de decizie se referă, nu este clar. Mai ales că la referendumurile desfăşurate în Transnistria, ultimul în 2006, transnistrenii s-au pronunţat pentru integrarea cu Rusia', spune el, concluzionând că fără Moscova diferendul transnistrean nu va fi soluţionat.

Cu aceasta este de acord şi expertul Barbăroşie, remarcând că Moscova s-a distanţat într-un fel în ultimul timp de problema transnistreană. În sprijinul acestei afirmaţii, el a amintit declaraţia emisarului rus pentru Transnistria, vicepremierul Dmitri Rogozin, care a spus că atât timp cât Moldova se mişcă în direcţia României, a vorbi de reglementarea transnistreană nu are sens.

Cu toate acestea, Rusia continuă să finanţeze Transnistria şi nu-şi repatriază trupele, ceea ce în opinia sa, relevă interesul manifestat în continuare de Moscova faţă de regiune. El mai consideră că Rusia stă în aşteptare şi într-un anumit moment favorabil ea şi-ar putea retrage trupele. Totul este o problemă de preţ, adaugă acesta.

Editorul publicaţiei Panorama din Chişinău, Dmitri Ciubaşenko, estimează că Rusia nu va forţa Tiraspolul să ajungă la un acord cu Chişinăul cu orice preţ doar pentru a-i face pe plac dnei cancelar. 'Ideea favorită a lui Putin este Uniunea Euroasiatică. Acestui proiect geopolitic el îşi va dedica actualul mandat prezidenţial de şase ani. Se cunosc cine sunt membrii actuali şi cei potenţiali ai acestei Uniuni - fostele republici sovietice, între care şi Republica Moldova. De la aceasta ar trebui să pornim atunci când apreciem poziţia Rusiei faţă de Transnistria', a apreciat el.

În opinia sa, Rusia va aştepta rezultatele alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în Ucraina, iar apoi se va ocupa de organizarea Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (2014). După aceasta va aştepta să vadă cum se vor încheia alegerile parlamentare în Moldova în 2015. 'Atunci va decide dacă să recunoască sau nu Transnistria şi, în general, ce ar trebui şi ce nu să facă mai departe. Până atunci, nicio soluţionare a conflictului transnistrean nu va exista. Până atunci şi în Germania este posibil să apară un nou cancelar', concluzionează Ciubaşenko.