Angela Grămadă: Politica externă, instrument de manipulare a publicului în Republica Moldova
alte articole
După multitudinea de evenimente şi modificări de legislaţie care s-au desfăşurat în ultima perioadă în Republica Moldova, preşedinta Asociaţiei „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale” (AESAM) de la Bucureşti, Angela Grămadă, consideră că anul 2017 a fost unul extrem de greu, dar, totuşi urmează să vedem care vor fi tendinţele viitoare pentru anul 2018.
Potrivit expertei, în prezent Moldova ar avea o îmbunătăţire a relaţiei cu Ucraina pe anumite domenii, dar mai există „dosare nesoluţionate tot în aceeaşi relaţie bilaterală”. Pe de altă parte, Republica Moldova se află într-o relaţie destul de complicată cu Federaţia Rusă, care va continua să domine destul de mult agenda de politică externă a Chişinăului, pentru că există interese atât la Chişinău, cât şi la Moscova.
O altă problemă cu care continuă să se confrunte Moldova este conflictul transnistrean nesoluţionat „şi aici nu prea prevăd în curând o ameliorare a situaţiei, poate doar pe anumite teme de discuţii vor fi unele progrese, dar eu nu prevăd o soluţionare a conflictului în viitorul apropiat din simplul motiv că nu există voinţă politică la Chişinău şi nu există dorinţă din partea Moscovei să scape de acest instrument de presiune asupra Republicii Moldova”, a declarat Angela Grămadă, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Şi ar mai fi şi imaginea şifonată a Republicii Moldova din cauza agendei de politică externă şi a vieţii politice interne, consideră experta, specificând lupta dintre Preşedinţie şi Parlament, modificarea sistemul electoral în unul mixt etc.
„Politica externă a devenit un instrument de manipulare a publicului în Republica Moldova. Şi ea este utilizată atunci când o forţă politică sau alta are nevoie de acest lucru. Ştim, mâna Moscovei, cunoaştem Europa care a susţinut mai multe guvernări corupte declarate proeuropene şi atunci în mintea cetăţeanului, a locuitorului din Republica Moldova, imediat ce se vorbeşte despre politică externă se asociază cu anumite elemente nu prea pozitive”, a adăugat experta de la Bucureşti.
Mai mult decât atât, cetăţeanul moldovean mai are şi acea memorie istorică, ce nu îl va lăsa să treacă atât de uşor peste realitatea că a fost cândva parte a unui tot întreg grandios, „a Uniunii Sovietice, care putea să ţină piept Statelor Unite ale Americii, care dialoga cu Vestul de la un înalt nivel” şi, oricât nu ar părea de ciudat, moldovenii încă nu au renunţat la aceste „tendinţe intelectuale”, pentru o schimbare din interior.
În contextul alegerilor parlamentare din anul 2018, Angela Grămadă menţionează că deşi actualul Guvern şi coaliţie majoritară, controlate ambele de un singur partid, Partidul Democrat care îşi doreşte să rămână la conducere în continuare, trebuie totuşi să îndeplinească şi ceea ce spune Bruxelles-ul, dacă doreşte să aibă în continuare susţinerea financiară.
„Pe de altă parte, ei vor trebui să livreze şi anumite schimbări în interiorul Republicii Moldova, astfel încât oamenii să înceapă să creadă în potenţialul forţelor proeuropene şi în general al discursului proeuropean, că există beneficii pe care am putea să le valorificăm. Dar, fără o strategie de comunicare eficientă a tot ceea ce înseamnă integrarea europeană, a tot ceea ce înseamnă beneficii pe care le poate oferi Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, nu se poate întâmpla acest lucru”, a conchis experta AESAM.