Autorităţile Găgăuziei se opun combaterii propagandei ruse pe teritoriul RM

Dacă oficiali din Găgăuzia declară că nu vor respecta o lege adoptată de autorităţile centrale ale R. Moldova, asta ar fi incitare la separatism, afirmă Vitalie Călugăreanu.
Sediul Adunării Populare a Găgăuziei
Sediul Adunării Populare a Găgăuziei (diez.md)

Membrii Adunării Populare a Găgăuziei au adoptat vineri o rezoluţie prin care condamnă adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii cu privire la combaterea propagandei ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, deputaţii organului legislativ al Găgăuziei au înaintat un apel şefului statului cu solicitarea de a nu semna şi promulga legea respectivă.

După o întâlnire avută luni cu deputaţi ai forului legislativ găgăuz, Igor Dodon a ţinut să reitereze că nu va promulga legea, menţionând că, după Găgăuzia, asemenea declaraţii vor fi făcute şi de autorităţile locale din alte regiuni ale Moldovei. ”Coaliţia parlamentară, condusă de PDM, prin adoptarea acestei legi absurde, s-a indus în impas. Ei nu au nici puterea, nici capacitatea de a impune respectiva interdicţie, care este una lipsită de sens.”

De menţionat că şi Irina Vlah a anunţat că administraţia de la Comrat va boicota amendamentele aplicate de Parlamentul moldovean la Codul Audiovizualului, menite să combată propaganda rusă în Republica Moldova.

În context, jurnalistul de la Deutsche Welle Vitalie Călugăreanu atenţionează că, dacă un oficial al Găgăuziei declară că nu va respecta o lege adoptată de autorităţile centrale, asta ar fi incitare la separatism. ”Ia să vedem, avem stat sau nu. Aici se va vedea dacă PD a trişat cu legea antipropagandă sau nu. Într-un stat normal, asta se numeşte incitare la separatism şi instituţiile statului ar trebui să acţioneze ca atare.”

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a fost votat joi, 7 decembrie, în lectură finală de către Parlamentul de la Chişinău. Modificările prevăd inclusiv combaterea propagandei ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe