Andreea Paul, despre cazul Rompetrol - "escrocheria deceniului Năstase-Ponta"

Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta, în prezent urmărit penal în dosarul Şova, nu a apărat interesele României în cazul Rompetrol, rezultatul acestui comportament fiind prejudicierea statului cu sute de milioane de euro, a acuzat prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, în cadrul unei intervenţii la Realitatea Tv.

"Orice deţinător vremelnic de vreo funcţie publică este obligat să apere interesul statului înainte de orice. În problema Rompetrol, premierul ţării Victor Ponta, în cunoştinţă de cauză şi minţind de mai multe ori, nu a apărat interesul statului român. Rezultatul acestui comportament îl cunoaşteţi: statul român nu a încasat niciun leu din datoria de 516 mil euro, adică aproape 600 mil de dolari.

Minciuna lui Ponta cu care a încercat să acopere această nemernicie, şi anume crearea fondului de investiţii, s-a dovedit un fum în ochii tuturor. Românii nu au văzut niciun dolar din fondul de investiţii promis de 1 miliard de dolari. Ceea ce nu ia în calcul premierul Ponta în tot comportamentul său este că minciuna are picioare scurte. Mai devreme sau mai târziu, orice nemernicie iese la suprafaţă. Acum se dovedeşte a fi cazul Rompetrol", a declarat Andreea Paul.

Pe fond, prim-vicepreşedintele PNL susţine că avem de-a face cu un Guvern incompetent şi incapabil să ia deciziile necesare pentru o bună guvernare, un Guvern penal, care are în frunte un premier penal.

"Reamintesc că această companie, Rompetrol, a fost avantajată de două ori în 10 ani, de către premierii Năstase şi Ponta. De aceea am numit-o în plenul Parlamentului escrocheria deceniului Năstase-Ponta", a adăugat Andreea Paul.

PNL a cerut marţi înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentare care să investigheze chestiunea Rompetrol. Mihai Răzvan Ungureanu a declarat atunci că liberalii consideră acest caz "o megaescrocherie a deceniului de conducere pesedistă, de participare pesedistă la viaţa politică din ţară."

Guvernul Ponta a adoptat memorandumul cu Rompetrol prin care Guvernul renunţă la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.

În schimb, statului i se oferea perspectiva nebuloasă, să îşi recupereze cândva pierderile, obţinând la un moment neprecizat profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român. De asemenea, statul mai primea promisiunea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, fără ca în Memorandumul cu Rompetrolul sau în Hotărârea de Guvern care a consfinţit-o, să fie prevăzut un termen pentru aceste ipotetice investiţii sau penalităţi, dacă acestea nu se vor realiza.

Consecinţa este ca, un an şi aproape jumătate mai târziu, nu a fost demarat nimic în vederea vânzării participaţiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari şi nici fondul de investiţii nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, însă orice acţiune este blocată la nivel politic, potrivit HotNews.

"Memorandumul aprobat prin Hotărâre de Guvern nici nu este pus în aplicare. În ciuda faptului că ar fi trebuit să se constituie o comisie activă dintre diferite instituţii ale statului, care să regleze punerea în acţiune a memorandumului, nu s-a întâmplat absolut nimic până în acest moment, iar termenul de punere în aplicare a memorandumului va expira în următoarele 30 de zile.

Mă îndoiesc că în următoarele 30 de zile va exista vreo acţiune guvernamentală capabilă să pună măcar acest memorandum în acţiune. Efectul? Din punctul nostru de vedere este nevoie de o comisie de anchetă care să scoată la iveală neregulile şi ilegalităţile enorme care se ascund în spatele acestei afaceri. Şi este, pe departe, una dintre afacerile grosolane prin care guverne pesediste succesive au încercat să înşele statul român", a subliniat, marţi, fostul prim-vicepreşedintele PNL, Mihai Răzvan Ungureanu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.