UPDATE: Moţiunea de cenzură a fost respinsă. Ponta rămâne în fruntea Guvernului

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE - Ponta rămâne premier. Moţiunea liberalilor a obţinut doar 194 de voturi, în condiţiile în care, pentru a trece, ar fi fost necesar să întruneasca 274 de voturi.

"Avem guvern, avem majoritate, mergem mai departe. Haideţi să ne apucăm de treabă, toate celelalte lucruri le discutăm de luni", a fost reacţia premierului Victor Ponta.

"Ponta va pleca. Nu a plecat astăzi, va pleca mâine, zilele următoare, finalul carierei domniei sale este clar, este aşteptat. Vă mărturiersc că nu vom sta cu mâinile încrucişate. Chiar dacă astăzi nu a avut succes moţiunea noastră de cenzură, o moţiune de cenzură în toamnă împotirvsa Guvernului lipsit de legitimitate cu siguraţă va avea succes", a declarat, la rândul său, Alina Gorghiu.

* * *

UPDATE - Premierul Victor Ponta a susţinut un ultim discurs, înainte de începerea votului, în cadrul căruia le-a mulţumit colegilor său din majoritate şi în special celor de la PSD "că au rezistat în ultimii 25 de ani la nenumărate atacuri minicinoase ale propagande".

"Îmi pare rău că nu am vorbit de guvernare. Am reuşit după 7 ani de cădere să ne întoarcem şi să depăşim performanţele economice din 2008. Săptămâna viitoare dezbatem noul Cod Fiscal, esenţial pentru viitoarea dezvoltare a României. O veste proastă: la Chişinău avem o nouă criză politică. Premierul de acolo - care e de la PPE - şi-a dat demisia.

Moldova e o ofrandă uşoară pentru cei din Est care îi vor răul. Eu sunt convins că nu vreţi acelaşi lucru pentru România. Cred că putem să ferim România de o furtună. Le mulţumesc tuturor colegilor din majoritate şi mai ales colegilor din PSD pentru că au rezistat atacurilor mincinoase ale propagandei.

Cu o singură excepţie, v-aţi ales lideri la PSD cu care vă puteţi mandri. Când nu voi mai fi preşedinte PSD, în niciun caz nu voi vota alături de PNL să dau jos un guvern PSD, că doar nu sunt prostănac", a precizat Victor Ponta, citat de hotnews.ro.

* * *

UPDATE - Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, le-a transmis parlamentarilor că votul în favoarea moţiunii de cenzură este, de fapt, un vot în favoarea interesului naţional al României.

"Acum 10 minute, premierul Moldovei şi-a dat demisia, declarând că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. România este astăzi o ţară aflată în plină criză, generată şi amplificată de premier, a cărui legitimitate este făcută praf în fiecare zi de către domnia sa. De altfel, guvernarea României este în plină disoluţie. Domnul prim-ministru sfidează pe toată lumea şi, din păcate, sfidează şi propriii votanţi şi susţinători ai PSD şi refuză să facă un gest normal în orice ţară democratică, adică să-şi dea demisia.

Mai mult, domnul Ponta şi ministrul Justiţiei recurg la ameninţări faţă de cetăţenii care doresc să protesteze. Văzând că nimeni nu este emoţionat de aceste declaraţii, recurg la contramanifestaţii. Partidul Naţional Liberal este un partid responsabil şi, pentru a nu avea parte de manifestări de stradă, a amânat protestul de astăzi.

Dar vă aduc aminte, domnule prim-ministru, că dvs., în 2011, în 2012, aţi organizat numeroase manifestări în stradă, spunându-i premierului de atunci că dacă nu pleacă va fi trimis acasă de stradă. De altfel, domnul Ponta arată astăzi ca un politician disperat, a cărui grijă este una singură: să-şi păstreze puterea. Domnia sa are un singur gând, indiferent care sunt costurile, să rămână agăţat de scaunul de la Palatul Victoria.

Cum s-a ajuns aici? O cauză principală trebuie căutată în turul I şi II al alegerilor prezidenţiale. Atunci, premierul şi echipa din jurul domniei sale au produs unul din cele mai grave atentate la democraţie din ultimii 25 de ani. Domnul Ponta a îndrăznit ceea ce nimeni nu mai cutezase până atunci: să blocheze şi să limiteze dreptul la vot al unei mari părţi a românilor aflaţi în diaspora. I-am atras atenţia în precampanie, i-am atras atenţia în campanie, i-am atras atenţia după primul tur de scrutin, dar a preferat să-ţi pună o serie de servanţi în funcţii, inclusiv de ministru de Externe, pentru a-şi continua proiectul.

Desigur că o astfel de mentalitate trebuia sancţionată încă de pe atunci şi premierul trebuia să-ţi dea demisia. Dacă nu şi-a dat-o, trebuia ca dvs, cei din PSD, să i-o cereţi şi să-l concediaţi de la Palatul Victoria.

Numai că nu s-a întâmplat aşa. Premierul a declarat că a înţeles votul românilor, şi-a pus cenuşă în cap şi a spus că se va face băiat bun. Numai că, imediat ce a ajuns la butoane, a recidivat cu şi mai multă forţă şi, de data asta, s-a hotărât pur şi simplu să le ia românilor dreptul de a vota. Şi din nou Partidul Naţional Liberal a reacţionat şi am ajuns în instanţă. Tribunalele i-au spus d-lui Ponta că face abuz de putere şi trebuie să organizeze alegeri. Dar ţinta era alta: să trecem practic peste data de 10 iunie şi să nu mai putem organiza alegeri pentru primari în 28 de localităţi, pentru preşedinţi de consilii judeţene în 6 şi aşa mai departe.

Ce arată alergia d-lui Ponta faţă de alegeri? Pur şi simplu frica că ar fi fost judecaţi aşa cum trebuie de către români, la vot. Cu cât Guvernul se afundă în derizoriu, cu atât cresc frica şi dispreţul, din păcate. Creşte ruptura dintre guvernanţi şi guvernaţi. Acestei stări trebuie să-i punem capăt astăzi, votând moţiunea de cenzură. Suntem aceste zile într-o situaţie tulbure, cu efecte devastatoare pentru credibilitatea ţării.

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Am ajuns în situaţia aberantă în care tocmai dl prim-ministru Victor Ponta, care spunea că dreptul românilor la vot este o lozincă, să invoce votul românilor pentru a rămâne la putere. Ar fi fost bine pentru ţară ca această moţiune să nu mai aibă sens şi dl prim-ministru să-şi fi dat demisia. Dar nu a făcut-o. Demisia dintr-o funcţie publică atunci când faci rău ţării este, până la urmă, un gest care arată responsabilitate şi un caracter puternic. Şi am văzut ieri o astfel de situaţie în guvernul domniei sale. Numai că, pentru dl Ponta, binele României nu este o unitate de măsură. Îl interesează fiecare zi în care mai rămâne prim-ministru la Palatul Victoria.

În asemenea condiţii, votul în favoarea moţiunii de cenzură devine o soluţie de maximă urgenţă, o soluţie în favoarea interesului naţional al României. Învăţaţi de la premierul Moldovei, d-le prim ministru!", a declarat Vasile Blaga.

* * *

UPDATE - La pupitru Parlamentului a venit şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care i-a transmis Alinei Gorghiu că nu are niciun drept să vorbească despre legitimitatea Guvernului Ponta.

"Când e vorba de legitimitate, vă invit să vă uitaţi în oglindă. Aţi trădat electoratul şi nu aveţi dreptul să vorbiţi de legitimitate. În 2014 v-aţi prezentat la alegerile pentru Parlamentul European ca partid liberal. A doua azi aţi abandonat familia liberală şi aţi trecut în familia populară. Este prima dată în instoria PNL când partidul este condus de un preşedinte numit, şi nu ales", a declarat Tăriceanu, citat de b1.ro.

În replică, Alina Gorghiu i-a transmis acestuia că ar fi preferat să vorbească cu premierul şi nu cu "berbecele PSD".

* * *

UPDATE - Şefa PNL, Alina Gorghiu, s-a adresat parlamentarilor majorităţii folosind un citat din Victor Ponta (în apilie 2012 când încerca să dărmâne Guvrnul MRU): "Fac un apel să se comporte ca nişte oameni responsabili, nu ca nişte oi închise într-un staul".

"Cer azi scuze pentru votul nostru, a fost o greşeală a PNL când l-am votat pe acest premier. Le cer scuze pentru că v-am ajutat să deveniţi ceea ce sunteţi azi. Cred ca e momentul să vă cereţi şi dumneavoastră scuze. Sunt convinsă ca singurul dvs. regret e faptul ca nu i-aţi arestat pe românii care au stat la cozi prin Europa.

Teama se regăseşte în toate acţiunile lui Victor Ponta: teama de alegeri, de proteste, de critică, de propriii cetăţeni şi de presa liberă. Nimic diferit de manifestările oricarui dictator din lume. Aveţi acelaşi modus operandi.

Domnilor din PSD, ştiu că nu-l mai vreţi pe Victor Ponta preşedinte al partidului. Azi puteţi pierde guvernarea, dar puteţi recâştiga respectul. Nu fiţi spectatori, fiţi parlamentari. Nu fiţi siamezii lui Victor Ponta", a declarat Alina Gorghoiu, potrivit hotnews.ro.

"Cu trei zile înainte aţi decis că Ponta nu este egal în drept cu restul românilor. Aveţi şansa să demonstraţi că Parlamentul nu este solidar până la capăt cu ipocrizia şi abuzul. Ne dorim să punem capăt abuzului. Vrem ca umilirea cetăţenilor să nu se mai întâmple. Ne dorim ca Victor Ponta să plece. Ce s-a întâmplat în diaspora nu a fost un accident. Guvernul Ponta a blocat dreptul de vot al românilor din ţară.

Dacă anul trecut aţi ascuns urnele, acum nici nu aţi mai organizat alegeri. Teama dumneavoastră se găseşte în teama de alegeri, de proteste, de critică, de presă liberă, nimic diferit decât orice alt dictator. Frica de adevăr vă face să insultaţi presa. Aţi dublat alocaţiile pentru copii deşi nici nu aţi votat această lege propusă de PNL. Aţi suspendat Constituţia şi v-aţi organizat mitinguri pe stadionul naţional. Vă este teamă de dreptate. Domnule Victor Ponta, în opinia PNL aţi transformat dintr-un stat de drept într-unul nedrept. Un stat în care un ministru insultă milioane de români care au o singură vină, aceea că nu sunt votanţi ai PSD.

Veţi pierde puterea! Că se întâmplă azi, că se întâmplă în curând, dar o veţi pierde. Poate încerca la infinit Victor Ponta să înlăture dreptul la vot, la proteste, la liberă exprimare? Lumea nu a început şi nu se termină cu Victor Ponta. Azi putem să punem capăt chinului pentru democraţie. Cer astăzi scuze în Parlament. DA. A fost o greşeală nesăbuită să avem încredere în PSD. Nu am crezut că un om tânăr poate să îngrădească dreptul la vot. Aţi organizat o mineriadă parlamentară împotriva justiţiei. A fost o greşeală să avem încredere în Ponta", a declarat Alina Ghorghiu, citat de b1.ro.

* * *

UPDATE - Premierul Victor Ponta a susţinut un discurs în faţa colegilor săi din Parlament:

"Nu mi s-a întâmplat până acum să particip la o moţiune de cenzură care nu presupune activitatea guvernului, ci activitatea Parlamentului. Am văzut că se discută alegerile locale. Aţi votat o lege. Pe legea nouă se organizează alegeri din câte am înţeles de la şefii de consilii judeţene la Cluj. (alegeri parţiale - n.r.)

Referitor la votul din dispora mi-am exprimat regretul, scuzele ca în noiembrie nu toţi românii au putut să voteze în condiţii normale. Cred că pentru viitor este important să asigurăm condiţiile. Îmi aduc aminte foarte bine, colegii liberali erau alături de noi, acuzând votul din disapora când a câştigat Băsescu cu votul din diaspora. Am susţinut că alegerile peste tot să fie organizate de către Autoritatea Electorală Permanentă, astfel încât să nu mai existe dispute politice pe acestă temă

Moţiunea are ca scop critica activităţii Guvernului, am văzut că nu e vorba de aşa ceva în moţiunea dvs. şi mai are ca scop dovedirea unei alte majortiăţi, unei alternative la Guvern. Nu există alternativă şi se va vedea că nu există nici altă majoritate.

Nu acuz opoziţia de faptul că nefiind în stare să dea jos Guvernul aşteaptă ca un procuror să o facă în locul său. Dacă dvs. credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un Guvern să nu se schimbe în Parlament sau în alegeri, ci prin voinţa unui procuror cred că este foarte grav şi cred că va veni un timp când vă veţi da seama de acest lucru", a declrat premierul, citat de hotnews.ro.

* * *

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, intitulată "Victor Ponta-demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă", va fi dezbătută vineri, de la ora 10:00, în plenul Parlamentului.

Liberalii au depus vineri moţiunea de cezură, textul acesteia fiind citit luni în plen. Documentul a fost semnat de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la partidul lui Mircea Geoană, PSRO, doi de la grupul-democrat, iar restul sunt liberali.

Pentru dezbaterea moţiunii de cenzură au fost alocate 91 de minute pentru parlamentari şi o ora pentru Guvern, iar votul va fi secret, cu bile. Şansele ca moţiunea să treacă sunt însă foarte mici. Liberalii ar trebui să strângă nu mai puţin de 278 de semnături, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, care este 544.

Care este situaţia în Parlament

PSD - 207 parlamentari; PNL - 174 parlamentari; UNPR - 54 parlamentari; PC-PLR: 38 parlamentari; UDMR: 25 parlamentari; Minorităţi: 17 parlamentari; Grupul Democrat Popular: 14 parlamentari; Independenţi: 25 parlamentari.

Cum vor vota

PSD şi UNPR au anunţat deja că se vor abţine de la vot. Kelemen Hunor a precizat cu o zi în urmă că UDMR nu va vota împotriva moţiunii - ceea ce înseamnă că unii vor vota pentru, iar alţii se vor abţine, în timp ce PSRO, partidul lui Mircea Geoană ce conţine 12 parlamentari neafiliaţi, va vota pentru.

PSD-PC-PLR-UNPR au 298 de parlamentari, la care, cel mai probabil, se vor adăuga şi o mare parte din cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale care, de obicei, votează cu puterea, ceea ce înseamnă un total de aproximativ 315 parlamentari.

De partea cealaltă sunt PNL, PSRO, deputaţii din grupul popular-democrat şi cei neafiliaţi care ar putea să voteze, teoretic, pentru adoptarea moţiunii, ceea ce ar înseamnă un maxim de 214.

Astfel că, matematic vorbind, moţiunea are slabe şanse să treacă şi să ducă la înlăturarea premierului Victor Ponta de la Palatul Victoria.

Ce conţine moţiunea

În moţiunea de cenzură se precizează, printre altele, că premierul Ponta ar fi vrut să ajungă preşedintele României "prin sabotarea deliberată a românilor din diaspora" şi că "este timpul să recunoască şi să părăsească puterea".

"Dacă Victor Ponta a blocat, cu rea intenţie, votul românilor la alegerile prezidenţiale pentru străinătate, acum recidivează. Refuză organizarea alegerilor parţiale locale şi parlamentare. Pentru acest lucru, care este un derapaj grav de la normele democratice, el trebuie sancţionat. Victor Ponta a fost trimis acasă deja, la prezidenţiale. Acelaşi lucru trebuie să-l facem şi noi, astăzi, aici, în Parlament!. Dacă veţi vota moţiunea de cenzură înseamnă că aţi înţeles deja mesajul dat de alegători în noiembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieşit în stradă şi au strigat «Vrem să votăm!». Acum, românii din ţară - mulţi dintre ei - nu au reprezentanţi.

Nu ies şi nu-şi strigă nemulţumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanţele din România, care, rând pe rând, obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri. Dacă nu veţi vota moţiunea de cenzură, veţi arăta că sunteţi rupţi de cetăţeni, de propriii voştri alegători. A vota împotriva moţiunii de cenzură echivalează cu a gira acţiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în diaspora şi în ţară, a accepta subminarea principiilor democratice. Stimaţi parlamentari, când veţi merge în faţa urnelor de vot, pentru a vă pronunţa asupra acestei moţiuni de cenzură, vă rog să vă amintiţi că, aşa cum spuneam la început, alegerile reprezintă fundamentul democraţiei, în timp ce reprezentarea este esenţa democraţiei", se menţionează în textul moţiunii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne